avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... ani de munca si grupa
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

ani de munca si grupa

Sotia mea are varsta de 54 ani, 17 ani vechime in munca din care 12 ani si 9 luni lucrati cu grupa a 2 a de munca la cati ani poate iesi anticipat la pensie ?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 19:09, 19 Ianuarie 2013
Spuneti luna si anul nasterii sotiei.
anul 1959 luna februarie -multumesc
1. Pentru o femeie nascuta in februarie 1959 varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 4 luni, stagiul complet de cotizare este de 31 de ani si 4 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pentru anii lucrati in gr.a II de munca (100%):
- se reduce varsta standard de pensionare cu 2 ani si 6 luni (61/4 - 2/6 = 58 de ani si 10 luni)
- se adauga la stagiul de cotizare 3 ani si 2 luni (17/0 + 3/2 = 20 de ani si 2 luni)

3. Reducerea varstei standard de pensionare se aplica numai daca are stagiul complet de cotizare de 31 de ani si 4 luni (sotia dvs. are numai 20 de ani si 2 luni).

4. Pensia anticipata (fara diminuare) se poate solicita la varsta de 56 de ani si 4 luni daca atunci va avea un stagiu de cotizare de 39 de ani si 4 luni.

5. Pensia anticipata partiala se poate solicita la 56 de ani si 4 luni daca atunci va avea un stagiu de cotizare de 31 de ani si 4 luni.

6. Fata de cele de mai sus singura posibilitate este sa solicite pensie pentru limita de varsta, la 61 de ani si 4 luni, in iunie 2020.
Cei 12 ani de grupa mai aduc o perioada suplimentara la vechimea in munca de 3 ani(3 luni la 1 an).
Deci in total are 20 de ani si 9 luni.
Cu acest stagiu de cotizare are dreptul doar la pensie de limita de varsta la 61 de ani si 4 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cind ies la pensie ? viomitrea viomitrea Buna ziua, Ma numesc Vasilescu Cornel, nascut pe data de 19 iulie 1954. M-am angajat incepind din 1972 , am o vechime in cimpul muncii de 41 de ani din ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala grin grin Buna ziua, Sunt nascuta la data de 15 septembrie 1959 si am lucrati in total 36 ani din care 13 ani la grupa 2 de munca . As dori sa stiu cand ma pot ... (vezi toată discuția)
Pensie loret loret buna ziua sunt femeie .nascuta in septembrie 1959,am 21 lucrati in gr 2 /100% si vechime37 ani.cand ma pot pensiona? va multumesc! (vezi toată discuția)