Buna ziua,
Sunt nascuta la data de 15 septembrie 1959 si am lucrati in total 36 ani din care 13 ani la grupa 2 de munca . As dori sa stiu cand ma pot pensiona anticipat cu penalizari?
multumesc
1. Pentru o femeie nascuta in septembrie 1959 varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 6 luni, stagiul complet de cotizare este de 31 de ani si 6 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. Pentru cei 13 ani lucrati in gr. a II-a de munca (in procent de 100%):
- se reduce varsta standard d pensionare cu 2 ani si 6 luni (61/6 - 2/6 = 59 de ani);
- se adauga la stagiul de cotizare 3 ani si 3 luni (36/0 + 3/3 = 39 de ani si 3 luni).
3. Puteti solicita:
- pensie pentru limita de varsta, la 59 de ani, in septembrie 2018.
- pensie anticipata partiala, la 56 de ani si 6 luni, in martie 2016.
4. Ati putea beneficia si de pensie anticipata (fara diminuare), la 56 de ani si 6 luni, in martie 2016, daca ati avea un stagiu de cotizare de 39 de ani si 6 luni.
- Va mai trebuie 3 luni de stagiu de cotizare pe cate le puteti face usor pana atunci.
Daca anii de grupa sunt in procent de 100%:
Pensie anticipata partiala la 56 de ani si 6 luni.Penalizarea va fi de 22,5%.
Daca veti indeplini conditia dse stagiu de 39 de ani si 6 luni,fara stagiul asiimilat(cursuri universitare de zi,pensie de invaliditate)pensia va fi anticipata(fara penalizari).
La acest moment aveti un stagiuu de cotizare de 39 de ani si 3 luni.
Varsta pensie
Ana-Maria35
Buna ziua,
Mama mea este nascuta in data de 3 iulie 1959 si are 32 de ani vechime cotizati, din care 11 ani 3 luni si 22 zile lucrati in grupa a II-a a de ... (vezi toată discuția)
Pensionare
podariulucia
Buna ziua!
Care este varianta de pensionare anticipata ,fara penalizare,cea mai avantajoasa si rapida ,in urmatoarele conditii:
- sex feminin ,nascuta ... (vezi toată discuția)