buna seara,
am o intrebare legata de acest subiect,si anume ar putea avea mama mea drept de pensie de urmas daca nu are cel putin 10 ani legitim cu tata?
mentionez ca tatal meu a decedat in urma cu 40 de ani in urma unui accident de munca. eu,fratele si mama mea am avut atunci pensie in limitele legii,mama fiind bolnava nu a putut avea un servici ca salariat cu drepturi depline cand putea, lucra la cap ca zilier,in prezent are 69 de ani si nu stiu daca as putea s-o ajut in aceasta privinta .mentionez ca atunci cand s-a facut dosarul pentru pensie a fost facut in baza legii27 din 1966.problema este ca nu gasesc nicaieri scris ca ar fi fost accident de munca doar o sa incerc sa caut in arhiva dosarul nostru de pensionare si sper ca acolo sa scrie cauza decesului.va multumesc
1. Din Legea 263/2010 privins sistemul unitar de pensii puiblice:
Art. 86
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.
(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).
2. - Daca mama dvs. se incadreaza intr-una din cele doua situatii de mai sus va putea beneficia de pensie de urmas.
- Incercati sa dovediti ca decesul a fost cauzat de un accident de munca.