avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat.In cazul in care angajatorul refuza sa treaca in contractul individual de munca modalitatea de plata a orelor suplimentare,ca clauza in contract ,te obliga deasemenea sa prestezi ore suplimentare, maai multe decat prevede legea( ex.pe saptamana lucrezi peste 12 ore suplimentar), si nu am cum sa dovedesc acest lucru doar prin probe audio -video ,este suficient?Problema e ca avem pontaj electronic la firma si noi degeaba ne pontam la 8 seara, ca pe pontaj apare ca ne-am pontat la 4,30.Pe ultimele doua luni am rimit fluturasul de salar,iar in acest fluturas imi apar 107 ore lucrate sambata si duminica, iar ele nu mi-au fost platite nici macar cu 50% din salar.Este suficienta ca proba la ITM in cazul in care ne suparam si vrem sa ii chemem afara in control dupa orele legale de lucru?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:15, 20 Ianuarie 2013
Nici nu este obligatoriu sa se treaca in c.i.m. modul de compensare a orelor suplimentare .. acesta incumba din prevederile Codului Muncii, si anume:

Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.


Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Inregistrarile audio-video nu sunt considerate mijloace de proba in litigiile civile ...... prin urmare, nu prea aveti ce sa faceti cu ele ...

Nerespectarea de către angajator a dispoziţiilor privind munca suplimentară se sancţionează cu amendă între 1.500 şi 3.000 de lei de catre inspectorii ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Completare fise pontaj rak0770 rak0770 Cum se face pontaul unui salariat care lucreaza luna in curs mai multe ore dar caruia i se acorda zile libere lunile urmatoare? Spre exemplu el a lucrat in ... (vezi toată discuția)
Neplata orelor suplimentare prisacariuadi prisacariuadi Salutare, lucrez la o firma la care in decursul anului 2011 am facut foarte mult eore suplimentare.la inceput era bine(se plateau) apoi au inceput sa ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare Larisa-Lory Larisa-Lory Buna ziua, Am citit in forum dar nu sunt pe deplin lamurita asupra unui aspect. Daca un salariat presteaza in zilele de repaus saptamanal (de ex. sambata ... (vezi toată discuția)