avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... program redus la 6 ore pt mame
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

program redus la 6 ore pt mame

Buna ziua!Am nascut in 2011 si am optat pt un concediu de maternitate de 1 an.Cand m-am intors la serviciu in aug 2012 mi s-a spus ca nu pot opta pt reorganizarea timpului de lucru(modificarea orelor in care sa incep lucrul) pt ca nu am ales sa stau acasa 2 ani si sa ma intorc inaintea implinirii varstei de 2 ani a copilului.Este legal asa ceva?Ce lege imi da mie dreptate si cui trebuie sa ma adresez daca vrea sa mi se faca dreptate?
In plus,am cerut dupa 5 luni de la revenirea la munca,reducerea timpului de lucru la 6 ore si mi s-a spus ca trebuia sa optez de la inceput pt reducerea orelor de munca,acum nu mai am dreptul.E corect si legal oare sa faca asta?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:47, 20 Ianuarie 2013
1. Nu e vorba de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie) ci de concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 1 an.

2. Indiferent ca ati optat pentru CCC pana la 1 an sau pana la 2 ani aveti aceleasi drepturi.

3. - In ce baza legala ati cerut program decalat si reducerea programului de lucru?
- Daca in contractul colectiv de munca (CCM) aplicabil unitatii in care lucrati aveti prevazute
reducerea programului de lucru si decalarea acestuia pentru salariatele in situatia dvs. atunci angajatorul este obligat sa respecte aceste prevederi.

4. - Daca ati avut CCC pana la 1 an si ati reluat activitatea inainte de a implini copilul 1 an puteti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar.
- Adica veti primi salariu pentru munca depusa si veti mai primi, de la stat, 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
Ultima modificare: Duminică, 20 Ianuarie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
luizarusu

Nu exista niciun text de lege care sa prevada ceea ce doriti dvs .. reducerea timpului de munca inseamna modificarea c.i.m. si, bineinteles, modiifcarea salariului .. acest lucru se poate face prin incheierea unui act aditional la c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil 2 ani, revenire la munca la 1 an si o luna - program de lucru burlacuirina burlacuirina SUNT FUNCTIONAR PUBLIC SI AM OPTAT PT CONCEDIU CRESTERE 2 ANI ,AM REVENIT LA SERVICIU LA 1 AN SI 1 LUNA SI VREAU SA STIU DACA AM DREPTU L A 6 ORE MUNCA PE ZI ... (vezi toată discuția)
Intoarcere la munca mai devreme de 1 an/ timp partial? roxete roxete Buna ziua! Sunt in concediu crestere copil de pana la un an (am optat pentru varianta concediului si indemnizatiei de un an) si doresc sa ma intorc la servici ... (vezi toată discuția)
Reducere program de munca (pentru mame) maruis maruis O angajata care se afla in concediu pentru cresterea copilului si a optat pentru concediu de maternitate pana la implinirea varstei de un an a copilului, ... (vezi toată discuția)