În România justitiabilii fac plângeri si cereri pentru orice. Gradul de toleranta la
actiunile usor vatamatoare ale altora împotriva noastra este unul redus, accesul la justitie este relativ usor, iar existenta instantelor în fiecare localitate importanta din România explica numarul mare al dosarelor. Ceea ce partile nu întrevad atunci când promoveaza actiunea sunt sansele de a câstiga procesul, timpul cât va dura acesta si cheltuielile finale ale demersului judiciar.
În privinta primul aspect, justitia româna sufera de problema lipsei de
jurisprudenta unitara. Datorita legislatiei deficitare dar si a unei exacerbari a rolului judecatorului în interpretarea legii, nu putine sunt situatiile în care actiuni similare sunt solutionate în mod diferit de judecatori din instante din judete diferite sau uneori chiar din aceeasi instanta. Oricum, prin intermediul medierii niciuna dintre parti nu este stigmatizata ca perdant.
Cu privire la durata de solutionare a cauzelor, datele statistice oficiale arata ca
pentru fiecare etapa de judecata media este de 6 luni. Realitatea este însa ca sunt cauze ce trateaza subiecte importante pentru parti, cum ar fi cauzele funciare, de dreptul muncii sau de familie care dureaza inadecvat de mult.
Evident, medierea ar determina accelerarea solutionarii litigiului.
În fine, legea prevede o anumita taxa de timbru pentru a introduce o actiune
în justitie. La aceasta se adauga taxele pentru copierea actelor din dosar, taxele
pentru promovarea cailor de atac, onorariile destinate avocatilor pentru fiecare cale promovata. În conditiile în care sunt posibile un numar de mai multe rejudecari în cazul comiterii de catre judecator a unor greseli ce impun reluarea ciclului procesual, cheltuielile totale nu pot fi anticipate. Daca mai adaugam si pierderile suferite de parti ca urmare a trecerii timpului rezultate din nefolosirea obiectului judecatii, vedem ca cifra poate fi mai ridicata.
Fata de aceste aspecte este preferabila, cu siguranta, apelarea la mediator
care ar presupune cheltuieli financiare reduse dar, mai ales, reducerea timpului de solutionare a diferendelor si obtinerea unui rezultat multumitor pentru toate partile implicate, întreaga procedura desfasurându-se în conditii de confidentialitate.