avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general plati tert
Discuție deschisă în Contabilitate în general

plati tert

Societatea noastra are conturile blocate de un an si doua luni, timp in care din banii incasati am achitat doar salarii si restul s-a virat catre BS si BASFS.
Problema este ca mai trebuiau achitati si furnizorii.
S-a gasit si "solutia" s-au redirectiunat platile unui client din strainatate direct catre furnizori (in loc sa ne achite contravaloarea facturilor in contul nostru au achitat in conturile furnizorilor nostrii.
Din punctul meu de vedere ca si contabil am considerat ca este un mod de a evita plata datoriilor la buget si ca este pasibila de pedeapsa.
Nu stiu exact gravitatea faptei, va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti daca am dreptate sau nu (mi-ar face placere sa nu am dreptate) si daca am dreptate unde se incadreaza pedepsirea acestei activitati.
Cel mai recent răspuns: Marcela33 , utilizator 11:04, 29 Ianuarie 2013
care sunt BS si BASFS ?
Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2013
vladfesan, utilizator
vladfesan a scris:

care sunt BS si BASFS ?

BS= Bugetul de Stat = impozit salarii, impozit profit, TVA.
BASFS = Bugetul Asigurarilor Sociale Stat si Fondurilor Speciale (aici imi lipsea un S, scuze) = pensii, sanatate, somaj.
parerea mea este ca administratorul risca si un dosar penal pe asta pt stopaj la sursa si deturnare de fonduri. Vedeti art 6 si urm. din legea 241 / 2005 si art 303 legea 95 / 2006
vladfesan a scris:

parerea mea este ca administratorul risca si un dosar penal pe asta pt stopaj la sursa si deturnare de fonduri. Vedeti art 6 si urm. din legea 241 / 2005 si art 303 legea 95 / 2006

Evident ca risca acest lucru, dar pentru a intelege mai bine situatia, as dori sa subliniez doua lucruri:
- din banii intrati in cont nu s-au achitat decat salarii si contributii (virate in temeiul Popririlor instituite de AFP);
- clientul care in loc sa ne achite in cont plateste furnizorii este actionarul majoritar al societatii.
cu atat mai mult, avem de-a face cu o problema.

in primul rand, firma dvs accepta compensarea astfel incat ea este cea care solicita plata directa, in mod clar in scopul evitarii executarii.

situatia mi se pare 'aiurea' din atatea unghiuri ca nici nu as sti de unde sa incep.

Sfatul meu pt administrator ar fi sa plateasca datoriile catre stat ca sa nu isi mai bage nimeni nasul.

Alte discuții în legătură

Evitarea executarii silite Marcela33 Marcela33 Cum se sanctioneaza conform legislatiei in vigoare evitarea executarii silite ? Mentionez ca este vorba de conturi blocate de AFP si de evitarea acestora prin ... (vezi toată discuția)
Stopaj la sursa ca infractiune Kolaxxx Kolaxxx Rog definiti stopajul la sursa daca o interpretati altfel ( s-a retinut si nu s-a platit catre stat) Speta in cauza: In 2004 societatea prin hotatrare ... (vezi toată discuția)
Neplata forfetar cristina29 cristina29 Buna ziua! Nu am platit forfetarul pe 2 trim din 2009, asa ca s-a acumulat suma de 2150 ron de plata... Asta pana acum, caci s-ar putea sa se mai stranga si ... (vezi toată discuția)