avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Eliberare din functie - mascare?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Eliberare din functie - mascare?

Buna ziua,

Firma la care sunt angajat de peste 6 ani, doreste sa concedieze 3 angajati, printre care si pe mine. Nu sunt motive legate de munca depusa, ci de lipsa proiectelor.

Situatia e in felul urmator:
- suntem angajati pe postul de programator pe perioada nedeterminata
- ni s-a propus o incheiere amiabila (cu acordul partilor) a contractului de munca si angajarea pe o alta firma, in aceleasi conditii, pentru urmatoarele 5 luni de zile (perioada determinata), timp in care, daca lucrurile isi revin, sa ne preia in vechea firma (doar daca... altfel au scapat de noi)
- alternativa ar fi: o incheierea cu acordul partilor a contractului de munca si in cazul acesta ni se ofera 3 salarii compensatorii sau concedierea cu oferirea unui singur salar compensatoriu.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:

Nu este cumva aceasta o intentie mascata de a scapa de noi?
Sunt sanse sa putem combate aceasta concediere, indiferent care din cele de mai sus ar fi aplicata?
Este legal ceea ce fac ei?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: codulmuncii , utilizator 14:34, 22 Ianuarie 2013
mai sunt salariati in aceea firma? daca da, ar trebui sa se treaca pe jumatate de norma pt. toata lumea sau sa se intrerupa activitatea temporara pana isi va revenii firma.
altfel 'actiunea' angajatorului cu privire la dumneavoastra este vadit abuziva si discriminatorie.
Nu ar trebui sa va dati nicio demisie, iar angajatorul trebuie sa ia masuri legale fara a avantaja pe alti salariati in detrimentul dumneavoastra.
Ultima modificare: Marți, 22 Ianuarie 2013
codulmuncii, utilizator
da, mai sunt angajati (zeci-sute poate), majoritatea angajati pe postul de programator, la fel ca si noi, cei in situatia de fata.
la discutia in care ni s-a propus "alternativa", au spus ca nu au ce sa ne reproseze iar decizia a fost luata de sefii ierarhici pe diferite considerente....
oare e corect ceea ce fac?
Depinde ce considerente (acestea ar putea constitui discrimarea). Nu este corect si nici legal. Pai daca nu au ce sa va reproseze, dece tocmai voi sa va dati demisia cu acordul partilor.
Daca exista o astfel de 'decizie' luata de sefii ierarhici atunci va puteti adresa CNCD (consiliului national pentru combaterea discriminarii) insa trebuie sa aveti dovada unei astfel de decizii (nu pe vorbe) sau puteti apela la un mediator deoarece in cazul dumneavoastra un conflict de munca este iminent.
In niciun caz sa nu va dati demisia decat daca v-ati gasit in alta parte mai bine.
acum m-am intors de la ITM. din ce am aflat acolo, angajatorul poate face cam ce vrea...dupa aceea, daca tu consideri ca nu ai fost indreptatit, te adresezi pe cale legala sa ti se faca dreptate...

mi s-a comunicat ca angajatorul imi poate propune (asa cum a facut) variantele de mai sus. daca nu le acceptam, vom fi concediati cu un salar compensatoriu. ulterior, putem sa ne adresam instantei, daca acest lucru nu ni se pare in regula.

legat de discriminare, suntem total de acord. tot la itm am primit cateva observatii:
- sa cerem angajatorului criteriile de evaluare si procedura de evaluare a activitatii profesionale (conf. legii 53/2003 CM art. 17)
- sa analizam situatia astfel incat sa fim acoperiti pentru perioada urmatoare
- sa urmarim activitatea de angajare pe acelasi post a angajatorului (nu stiu cum putem face noi asta...) si sa il actionam in instanta in cazul in care a angajat alt programator in locul nostru.

legat de adresa catre CNDC, este o idee grozava, poate o vom pune in aplicare, asta dupa ce vom obtine in scris detalii de procedura de selectie.

daca mai aveti si alte sugestii, va rog sa le impartasiti.

va multumesc.
Parerea mea este ca trebuie sa urmati observatiile de la ITM si sa consultati un avocat, deasemenea este este bine ca sunteti 3 salariati deoarece v-ar ajuta la proba cu martori, insa foarte importante sunt probele cu inscrisuri etc.
Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedierea individuala mihialescu mioara mihialescu mioara Sunt o firma mica cu un singur salariat(un magazin de produse second hand), al carui unic salariat nu-i mai convine programul de lucru zilnic intre perioadele ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala...un sfat, va rog! lilisor24 lilisor24 Incepand cu 3 ian 2009, postul pe care l-am ocupat s-a desfiintat. Mi s-a prezentat o decizie de restructurare a postului pe care am semnat-o. Precizez ca este ... (vezi toată discuția)
Anulare decizie de restructurare deea30 deea30 sunt angajata la o firma pe postul de operator calculator! din pacate din cele 2 posturi unul l-au restructurat adica pe al meu si stau in preaviz muncind 4 ... (vezi toată discuția)