avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu medical si concediu odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu medical si concediu odihna

Daca un salariat are in cursul anului concediu medical se reduce durata concediului de odihna cu perioada de concediu medical?Exista cedru legal pt.acest lucru?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:46, 22 Ianuarie 2013
Potrivit art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Aceasta dispozitie legala nu mai este aplicabila, in ceea ce priveste concediul medical, dupa ce Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, a dat o interpretare dispozitiilor art. 7 din Directiva 2003/88.

Hotararea Curtii Europene de Justitie este obligatorie si pentru instantele din Romania, fapt pentru care, dispozitiile art. 145 alin. (2) din Codul muncii potrivit carora concediul de odihna se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat nu mai sunt aplicabile pentru situatiile in care salariatii au fost in concediu medical.

Prin urmare concediu medical nu mai diminueaza concediul de odihna.

Totusi, daca angajatorul nu intelege acest lucru, atunci pentru a beneficia de avantajele acestei va trebui sa actionati in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare zile de concediu de odihna gabihob gabihob Pentru un salariat al carui contract individual de munca a fost suspendat pentru incapacitate temporara de munca se poate acorda concediu de odihna si pe ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna afectat de concediu medical cucubau1982 cucubau1982 Buna ziua, Ma puteti va rog ajuta cu un raspuns? Intrebarea mea este: daca angajatul beneficiaza de concediu de boala, se diminueaza numarul zilelor de ... (vezi toată discuția)
Plata concediului de odihna dadriana51 dadriana51 lucrez in invatamant si am fost in concediu medical 6 luni din care doua ar fi trebuit sa fie concediu de odihna.Se vor plati cele 60 de zile de care nu am ... (vezi toată discuția)