avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata salariului in numerar,fara a fi obligat sa am ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata salariului in numerar,fara a fi obligat sa am cont la banca

Buna ziua,

Am rugaminte al advs. sa-mi spuneti dac apot primi salariu in numerar(in mana) fara a avea un cont deschis la o banca.
Daca da,care este legea,art. la care pot face referire?

Multumesc.

Catalin
Ultima modificare: Marți, 22 Ianuarie 2013
emiliocoresi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:34, 22 Ianuarie 2013
Multumesc pentru parere.
Astept cu interes si alte raspunsuri.
Ceea ce doriti dvs nu prea exista reglementat expres in Codul muncii .. am mentionat mai sus textul de lege care prevede posibilitatea platii salariului prin card bancar .. nu se prevede obligativitatea .. asadar, per a contrario, plata salariului se poate face si cash.
In practica, multi angajatori (chiar si la institutiile de stat) obliga salariatul sa isi deschida cont la o banca prin care angajatorul isi desfasoare operatiunile comerciale.

De altfel, pentru sectorul public, Curtea Constitutionala a stabilit, prin decizia nr. 859/2009, ca prevederile art. 5-8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 149/2007 privind aprobarea unor masuri in domeniul finantelor publice sunt neconstitutionale in masura in care din acestea se intelege ca plata drepturilor salariale prin card este obligatorie.

Motivarea deciziei CCR o gasiti aici: [ link extern ]

Personal, cred ca aceasta decizie ar trebui aplicata si in cazul angajatorilor privati insa numai prin actionarea angajatorului in instanta este posibila obligarea acestuia, daca si instanta apreciaza acelasi lucru.
Va salut cu respect.

Sa inteleg ca s-a modificat legea imediat ce a aparut acesta modalitate de plata,anume prin virament banacar,deschidere unui cont?Inainte semnai un stat si luai banii in mana...
Si in Codul muncii anterior modificarii prin Legea 40/2011 plata salariului prin virament bancar era posibila insa numai daca acea modalitate de plata era prevazuta in CCM aplicabil.

Alte discuții în legătură

Card salariu reliana reliana Buna seara! Angajatorul te poate obliga sa renunti la serviciile bancii unde ai contul pentru salariu? Noua conventie, incheiata intre banca si angajator, se ... (vezi toată discuția)
Salarul pe card panzarumitica panzarumitica La privat, este obligatoriu ca plata salariului sa se facă prin card bancar? Angajatorul meu îmi cere să deschid cont de card motivând că așa este ... (vezi toată discuția)
Obligatie angajat la plata in cont brd Srb Srb Angajatorul poate obliga un angajat care are deja card de salarii/plati la ING sa primeasca salariul pe un alt card gen BRD? Va multumesc (vezi toată discuția)