avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cum se poate beneficia de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cum se poate beneficia de somaj

Am o mare problema.Daca se poate sa ma ajute si pe mine cineva. Lucrez la o firma cu 10 angajati iar de curand 3 colegi au fost dati afara si mai urmeaza sa dea afara inca 2, posibil si pe mine .Patronii au luat aceasta decizie motivand ca fac restructurari ca urmare a crizei economice.Fiind vorba doar de 10 angajatii poate fi vorba de concediere colectiva?Sunt obligati patronii sa platesca salarii compensatorii sau somaj celor concediati?Cum se poate beneficia de somaj??

deci dupa concediere patronii trebuie sa iti dea doar decizia de incetare a contractului individual de munca?? si dovada ca ai lucrat 12 luni in ultimele 24 de luni de unde se ia?
Ultima modificare: Miercuri, 11 Februarie 2009
mira1, utilizator
Cel mai recent răspuns: mira1 , utilizator 17:09, 11 Februarie 2009
O concediere are caracter colectiv daca indeplineste urmatoarele conditii (cumulativ):

● Antreneaza desfacerea contractului de munca a unui numar de:

a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati;
Somajul nu-l platesc patronii, ci agentia de somaj, unde se depune un dosar ulterior deciziei de incetare a contractului.
la firmele sub 20 salariati, cati trebuie concediati ca sa se considere concediere colectiva?
deci dupa concediere patronii trebuie sa iti dea doar decizia de incetare a contractului individual de munca??si dovada ca ai lucrat 12 luni in ultimele 24 de luni de unde se ia?
Indiferent daca este vorba de concediere colectiva sau individuala, angajatorul trebuie sa respecte prevederile CCMUN pe anii 2007-2010 si sa va dea o compensatie de cel putin un salariu plus drepturile la zi la data incetarii CIM (plus adeverinta pentru somaj).
Si in cazul concedierilor individuale angajatorii au obligatia de a plati salarii compensatorii, in cazul in care nu exista CCM pe ramura se aplica prevederile CCM la nivel national care prevede minim 1 salariu compensatoriu.
Angajatorul este obligat sa comunice decizia de incetare CIM, sa elibereze carnetul de munca si adeverintele tip necesare depunerii dosarului la somaj.

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva sau nu RAMONICI RAMONICI Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri. Societatea la care lucrez este nevoita sa faca concedieri. Daca se vor concedia 9 angajati cu art 65 alin 1 si 5 ... (vezi toată discuția)
Deptul la somaj eralu75 eralu75 Lucrez de patru ani la o firma ca lucrator comercial.Acum 2 luni patronul a decis sa inchirieze spatiul unei banci,urmand ca ulterior sa deschida magazinul in ... (vezi toată discuția)
Se poate solicita angajatorului concedierea potrivit art. 65(1) ? hellen1007 hellen1007 Sunt angajat la actualul loc de munca din iunie 2009.Am mai lucrat anterior din august 2006 pana in septembrie 2008, cand a incetat CIM prin demisie.In ... (vezi toată discuția)