avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administratie imobil
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administratie imobil

Buna seara,
Suntem o asociatie de proprietari care avem urmatoarea problema:
_ fostul administrator care si-a dat demisia in luna februarie 2012 a lasat subsolul blocului intr-o stare deplorabila- folosise subsolul ca depozit de lucruri nefolistoare ( mobila, piese auto,fiare de tot felul...etc);
- avem o camera la parter pe care a folosit-o pentru depozitare de piese auto, carburant...etc.
Ambele spatii necesita igienizare. Am luat legatura cu o societate de salubrizare care...ne-a cerut..5000 lei.
Proprietarii solicita ca aceasta igienizare s-o faca cel care a administrat blocul ani de-a randul, pe considerentul ca el a avut cheile si tot ce s-a depozitat in ambele spatii s-a facut cu stirea lui.
Intrebarea mea este: ce cai legale avem pentru a-l obliga sa faca acest lucru, deoarece in mod sigur nu o va face benevol.
Mentionez ca demisia si-a dat-o in urma sesizarilor facute de catre noi la primaria sectorului, si chiar si asa nu a prezentat documentele la imputernicitul primariei.
Si-a dat demisia si...sta linistit.
In asteptarea raspunsului dumneavoastra, va multumesc anticipat,
S.F.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 12:55, 24 Ianuarie 2013
Mai intai sa-i faceti o notificare si sa-i puneti in vedere sa rezolve problemele, iar apoi daca nu va intelegeti, sa-l actionati in instanta.
Nu este sigur ca o sa aveti castig de cauza si va costa si bani. Asa ca mai bine faceti munca voluntara si va rezolvati mult mai ieftin problemele.
Multumesc pentru raspuns.
Legea 230/2007 Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.


Daca fostul administrator este proprietar in condominiu, faceti o adresa in care il somati sa aduca spatiile in starea in care se aflau, iar daca in termenul pe care il are nu face, atunci aduceti firma care sa faca acest lucru, iar aceea factura o treceti in lista de plata a respectivului proprietar.
Si daca nu achita dupa 90 de zile il dati in judecata si calculati si penalizari.
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.
Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.


Ultima modificare: Marți, 22 Ianuarie 2013
ContSters241232, utilizator
Eu va sugerez sa inchiriati acele spatii unor oameni care au nevoie de ele.
Incheiati contracte de inchiriere, incasati lunar chiria pe care o folositi conform legii pentru intretinerea si reparatia proprietatii comune... Le aratati chiriasilor spatiile si daca le convine vor face ei curatenia, deratizarea...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mizerie si scandal simona924 simona924 buna seara!! locuiesc la parterul unui bloc in care administratorul nu isi face deloc datoria. o avem pe vecina din fata apt nostru care a depozitat la subsol ... (vezi toată discuția)
Eliberare spatiu comun subsol ocupat abuziv civilu civilu M-am mutat de curand intr-un bloc care are la subsol boxe pentru fiecare apartament. Acestea nu sunt inchiriate, ci proprietatea celor care detin ... (vezi toată discuția)
Igienizarea tomberoanelor la bloc poplexandru poplexandru La parterul blocului exista o camera a tomberoanelor. Saptamanal, in fata acestei camere, mai exact, pe aleea din spatele blocului, se spala tomberoanele. ... (vezi toată discuția)