avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Eliberare spatiu comun subsol ocupat abuziv
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Eliberare spatiu comun subsol ocupat abuziv

M-am mutat de curand intr-un bloc care are la subsol boxe pentru fiecare apartament. Acestea nu sunt inchiriate, ci proprietatea celor care detin apartamentele.

In spatiile comune din acest subsol (culoare de acces la boxe) unii locatari si-au depozitat de-a lungul timpului diverse lucruri personale (de ex: o buturuga, o bucata dintr-un trunchi de copac in lungime de aproximativ 2 metri, un cuier deteriorat, o sofa veche, portiere de masina, rame de tablouri, o usa etc.). Depozitarea s-a facut fara acordul asociatiei. Din cauza acestor obiecte este dificil sa se curete si sa se igienizeze spatiile comune din subsol. Blocul are si o problema cu accesul pisicilor la subsol - am gasit in spatele unora din lucrurile depozitate gramezi de fecale de pisica - deci, dupa blocarea accesului pisicilor, o igienizare este absolut necesara.

Intr-o discutie cu presedintele asociatiei si cu administratorul am aflat ca s-a incercat identificarea proprietarilor acestor obiecte, insa niciun locatar nu a recunoscut ca ar detine vreunul din ele. Am propus notificarea locatarilor printr-o hartie semnata de administrator si presedinte si afisata la avizierul blocului ca spatiile respective trebuie eliberate intr-un termen rezonabil (2-3 saptamani). Dupa expirarea termenului respectiv obiectele depozitate acolo ar urma sa fie considerate abandonate si indepartate. Administratorul si presedintele au fost de acord.

Gandindu-ma mai bine la situatie mi-am dat seama ca e posibil sa nu fie legal sa procedam asa. Nu as vrea sa rezolvam un abuz evident printr-un alt abuz.

Banuiesc ca afisearea unei notificari la avizier este in regula. Dar, dupa expirarea termenului stabilit, ce se poate face? Este ok sa se ocupe cativa dintre locatari de degajarea obiectelor respective fara niciun alt demers? Ca demers suplimentar ar fi de ajuns o hotarare a comitetului asociatiei sau este nevoie de o hotarare a adunarii generale? Sau, chiar cu o hotarare a adunarii generale, este nevoie si de implicarea altor parti cum ar fi Politia sau un executor judecatoresc (am vazut referiri la executori in raspunsuri la intrebari similare)?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: civilu , utilizator 18:02, 28 Ianuarie 2016
In asociatia de proprietari se convoaca lunar membrii comitetului executiv in sedinta. La prima sedinta comitetul sa discute propunerea dumneavoastra si sa ia decizia: anuntarea prin afis ca in 20 de zile cei ce au obiecte lasate in afara boxelor sa le ia; acest anunt sa se afiseze dar sa se faca si mici fluturasi care sa fie pusi in fiecare cutie postala. Asa pleaca omul cu hartiuta in casa si poate o citeste. Aratati in anunt ca dupa cele 20 de zile asociatia va plati o echipa ce va face curatenie la subsol si va duce la gunoi tot ce se gaseste in afara boxelor.
Dupa cele 20 de zile cautati baietii ce cauta deseuri, puneti-i sa ia tot de la subsol si nu va costa nimic.
Sigur ca poate apare un nemultumit, un carcotas... dar asta e viata si comitetul asociatiei trebuie sa-si asume unele riscuri avand in vedere ca actiunea de curatenie aduce confort si beneficii tuturor.
Multumesc pentru raspuns Adriantot.

Ca sa fiu sigur ca am inteles:
- e nevoie de o hotarare a comitetului
- daca vreun locatar din cei care au ocupat abuziv subsolul face, sa zicem, o plangere la Politie (pe motiv de furt, poate) dupa ce se efectueaza operatia de curatenie, hotararea comitetului si notificarea de la avizier (plus cele din cutiile postale) reprezinta acoperire legala suficienta

Este corect?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt presedintele unei asociatii de proprietari. subsolul blocului ... cosminemanuel cosminemanuel Sunt presedintele unei asociatii de proprietari. Subsolul blocului este plin de obiecte sau bunuri apartinand proprietarilor/ fostilor proprietari. Am voie sa ... (vezi toată discuția)
Eliberare uscatorie bloc CatalinNastase74 CatalinNastase74 S-a hotarat la ultima adunare generala sa se elibereze uscatoriile de bloc pe care le-au luat unii si le-au umplut cu tot felul de chestii cum au vrut. S-a ... (vezi toată discuția)
Subsol tehnic plin de gandaci... dianamonica dianamonica Buna seara, Locuim la parterul unui imobil vechi, cu 4 etaje si ne confruntam cu o problema destul de spinoasa. Inca de cand ne-am mutat, anul trecut in ... (vezi toată discuția)