avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preavizul si concediul de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preavizul si concediul de odihna

Buna seara.
Am si eu nevoie de un mic ajutor. Am cautat si nu gasesc ceva concret cu privire la legatura dintre concediul de odihna si preaviz. De exemplu daca imi depun preavizul si in timpul acestuia solicit si zile din concediu de odihna, acestea suspenda CIM sau zilele de concediu se calculeaza la preaviz. Acum de cand cu modificarile CM se pare ca angajatul are tot mai putine drepturi.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:46, 23 Ianuarie 2013
Conform art. 75 din Codul muncii persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 din Codul muncii beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

Iar conform art. 81 alin. (4) din Codul muncii termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Art. 81 alin. (5) din Codul muncii prevede ca pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
Avand in vedere ca in legislatia muncii nu sunt prevazute dispozitii care sa limiteze drepturile salariatilor aflati atat in perioada de preaviz acordat in cazul concedierii cat si in perioada de preaviz prevazut in cazul demisiei salariatului, in aceasta perioada salariatii beneficiaza de drepturile prevazute de lege, contractul individual de munca si contractul colectiv de munca aplicabil.
In perioada de preaviz salariatul poate efectua concediu de odihna , concediul de odihna nu este o cauza de suspendare a contractului individual de munca, termenul de preaviz nu se suspenda pe durata concediului de odihna. Astfel, salariatul poate beneficia de concediu de odihna in perioada de preaviz daca si-a inregistrat o cerere pentru efectuarea concediului de odihna, in caz contrar zilele de concediu de odihna neefectuate vor fi platite la incetarea contractului de munca in conformitate cu dispozitiile art. 146 alin. (4) din Codul muncii republicat, pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
CO nu suspenda perioada de preaviz ... CO se poate lua pe perioada de preaviz in caz contrar zilel de CO neefectuate se vor compensa in bani la incetarea raportului de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna in preaviz emine emine Buna ziua, Lucrez la o firma ca operator prelucrare date si vreau sa imi dau demisia Conform contractului actual trebuie sa stau in preaviz 15 zile ... (vezi toată discuția)
Demisie, preaviz, rest de concediu de 15 zile. monahelenus monahelenus In cazul in care se doreste depunerea demisiei este obligatoriu termenul de 20 de zile de preaviz daca exista un numar de 15 zile de concediu neefectuat? ... (vezi toată discuția)
Preaviz cristina69 cristina69 In perioada de preaviz poti efectua concediul de odihna neefectuat pana la data care ai primit preavizul? (vezi toată discuția)