Buna ziua,
am avut un af care l-am inchis in 2010 si zilele astea mi-a venit o somatie ca trebuie sa platesc contrib. sociale la asigurarile sociale de sanatate dat de pers care realizeaza venituri din activ. independente pt anii 2011 si 2012 In acesti ani eu am platit oricum asigurari sociale fiind angajat la o firma.Ce ar trebui sa fac?
Si ca sa completez raspunsurile anterioare, daca in perioada AF-ului, aceasta era singura sursa de venit, chiar daca aveati venit 0, tot trebuia sa platiti sanatatea la valoarea salariului minim pe economie.
Stimate/a unmoeglich, poate eu gresesc, si oricum discutia nu mai trebuie continuata intrucat forumistul zice ca AF-ul respectiv nu mai exista in acea perioada, insa va rog sa nu mi-o luati in nume de rau, dar ori dumneavoastra va contraziceti, ori eu nu inteleg: "daca in perioada AF-ului, aceasta era singura sursa de venit, chiar daca aveati venit 0, tot trebuia sa platiti sanatatea la valoarea salariului minim pe economie."
Ori AF, daca ar mai fi existat, nu ar fi fost singura sursa de venit, mai exista un venit din salarii.
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit; b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - d), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
f) veniturilor realizate din pensii.
Asigurari sociale
richy
Buna ziua,
Am cautat pe forum dar nu am gasit un raspuns clar.
Vreau sa imi infiintez un PFA pe sistem real.
Mentionez ca sunt angajat cu norma de 4 ore ... (vezi toată discuția)