buna seara. in cazul in care un membru al familiei este disparut (nu se stie nimic de el de mai bine de 10 ani , fiind cautat inclusiv de politie pentru inselaciune cu condamnare la inchisoare de 4 ani).. cine din familie trebuie sa il declare disparut de la domiciliu? mentionez ca nu a fost dat oficial disparut nici pana in ziua de azi(mama lui a evitat sa faca declaratie scrisa a evitat subiectul,iar de curand aceasta a decedat)iar singurele rude de grad 1 ramase in viata sunt eu (nepoata),cumnata si copilul care este minor(nu a fost casatorit cu mama copilului). pot fi eu cea care il da disparut? ce anume trebuie sa fac? unde trebuie sa merg? mai e nevoie de declaratie scrisa in acest caz avand in vedere ca oricum este cautat de politie de atata timp si nu a fost gasit nici dupa 10 ani?multumesc
Conform art. 49 din noul Cod civil - Alin. (1) In cazul in care o persoana este disparuta si exista indicii ca a incetat din viata, aceasta poate fi declarata moarta prin hotarare judecatoreasca, la cererea oricarei persoane interesate, daca au trecut cel putin 2 ani de la data primirii ultimelor informatii sau indicii din care rezulta ca era in viata.
Alin (2) Daca data primirii ultimelor informatii sau indicii despre cel disparut nu se poate stabili cu exactitate, termenul prevazut in alin. (1) se socoteste de la sfarsitul lunii in care s-au primit ultimele informatii sau indicii, iar in cazul in care nu se poate stabili nici luna, de la sfarsitul anului calendaristic.
se poate merge la orice sectie de politie din localitate? si se da o declaratie? am nevoie de martori? nu exista indicii nici ca ar mai fi in viata nici ca n-ar mai fi.. a disparut fara nicio urma si fara a mai da vreun semn in tot acest timp, asta si datorita problemelor pe care le are cu politia.