avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Care este articolul care permite depunerea motivelor ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Care este articolul care permite depunerea motivelor de apel la primul termen de judecata?

buna seara!
care este articolul din procedura civila actuala (nu cea noua care intra in vigoare la 1 febr 2013) care permite unui reclamant (cu domiciliu ales la sediul avocatului sau) sa depuna motivele de apel la primul termen de judecata (specifica expres in cererea de apel careare 3 randuri ca motivele le va depune la primul termen). Trage cat poate de timp si eu nu stiu cum sa contracarez aceasta.
Daca la primul termen eu nu cer termen pt a lua la cunostinta de motive (le citesc in sala, le banui de acum) si nu depun intampinare ce risc (ma gadesc la art 291indice 1 cp civ) ? Stiu de pe acum ca in acest caz va face cerere de ajutor public judiciar chiar daca nu se incadreaza sau va recuza judecatorul pt un motiv stupid (la fond a folosit toate tertipurile posibile sa dureze cat mai mult), norocul meu a fost ca am dat peste un judecator cu care desi f tanar ""miroase"" astfel de specimene si actioneaza in consecita cu o mana de fier.
Concret, cum ramane cu art 287 pct 3 cpciv care prevede in alin 2 sanctiunea decaderii pt neindeplinirea pct 3 si art 291indice 1 cp civ?
multumesc anticipat celor ce se vor angaja in aceasta discutie.
Cel mai recent răspuns: cassy , utilizator 17:05, 26 Ianuarie 2013
Cititi tot alineatul 2 de la art. 287 Cpc.
In teza a 2-a acestui articol, spune: "Aceste cerinte pot fi implinite pana cel mai tarziu la prima zi de infatisare..."
Chiar si asa, daca la primul termen apelantul solicita un nou termen de judecata pentru angajare aparator, nu se considera prima zi de infatisare conform art. 134 C. pr. civ.
Primul termen de judecata nu poate fi confundat cu prima zi de infatisare, pentru ca aceasta din urma presupune indeplinirea cumulativa a doua conditii: partile sa fie legal citate si sa poata pune concluzii.
Conditiile find cumulative, lipsa oricareia dintre ele proroga prima zi de infatisare pana la termenul la care vor fi indeplinite ambele.
Si uite-asa se poate trage de timp...
si daca la primul termen (nu prima zi de infatisare) avocatul reclamantei (repet, ca in primul mesaj, are avocat angajat, acelasi de vreo 6-7 ani acelasi de cand ma tot taraste prin tribunal si tot pierde) va formula cerere de ajutor public judiciar dar fara a depune motivele de apel ?
inteleg ca decaderea prevazuta de lege nu va opera decat la prima zi de infatisare ? ca daca nu e solutionata cererea de ajutor public judiciar ...partile nu pot pune concluzii....mi se pare absurb. si nu prea am vazut judecatori care sa se inghesuie sa amendeze partea adversa pt tergiversarea procesului ca sa nu mai vorbim de abuzul de drept (723 cpciv)
cum scurtez toata nebunia asta ?
de solutionarea irevocabila a acestui dosar depind alte 2 suspendate din cauza acestuia care ...ghici ghicitoarea mea.... a fost introdus prin fax la ultimul termen de recurs din celelalte?
si apoi 292 alin 2 cpciv zice clar ""in cazul in care apelul nu se motiveaza ori motivarea apelulului sau intampinarea nu cuprind motive noi, mijloace de aparare sau dovezi noi , instanta de apel se va pronunta, in fond, numai pe baza celor invocate la prima instanta""
atunci cand mai opereaza respingerea apelului ca nemotivat, respectiv cand va opera decaderea din 287 alin. 2 ?
unde gresesc in gandire ?
Stimată doamnă,

Precum ați observat, decăderea operează la prima zi de înfățișare.

Nu ați greșit, deci, când ați observat articolele care reglementează aspectele privind motivarea apelului, greșiți, însă, când sperți într-o forță prea mare a sancțiunii decăderii în apel. Apelul, spre deosebire de recurs, nu se anulează ca nemotivat și se termină judecata, decăderea nefiind o sancțiune atât de puternică precum în cazul recursului.

Ca exemplu, puteți observa și Decizia1846/ 14 martie 2012 a Înaltei Curți de casație și Justiție, Secția Civilă:

Potrivit disp. art. 292 alin. (2), text declarat constituţional prin mai multe decizii ale Curţii Constituţionale, se statuează că „în cazul în care apelul nu se motivează, instanţa de apel se va pronunţa, în fond, numai pe baza celor invocate la prima instanţă".

Instanţa de apel, în baza efectului devolutiv al apelului, are obligaţia de a cerceta cauza numai cu referire la motivele indicate în cererea de apel şi numai cu privire asupra ceea ce s-a judecat de către prima instanţă, atunci când apelul este motivat, apelantul putând invoca atât motive noi cât şi cele invocate la prima instanţă.

În cazul nemotivării apelului, legiuitorul a consacrat în mod expres obligaţia instanţei de apel să se pronunţe, totuşi, în fond, pe baza celor invocate la prima instanţă.


Deci, practic,este afectat caracterul devolutiv al apelului, dar acest lucru nu împietează asupta judecări propriu-zise a cauzei, dar în limite mai restrânse.

Cu stimă.
domnule avocat, multumesc pt raspuns si imi cer scuze. Aveti dreptate, eram prea obosita cand am scos ""perla"" cu respingerea apelului ca nemotivat (cred ca ramasesem in cap cu o decizie de practica mai veche de prin 96 cand apelul era respins ca nemotivat).
ideea este cum scurtez eu toata nebunia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apel ContSters230219 ContSters230219 intr-un apel nemotivat pot cere refacerea unor dovezi? cererea de refacere a dovezilor pot constitui motive de apel? evident ca ma refer la probele pe ... (vezi toată discuția)
Motivarea apelului in noul cod de procedura civila a ramas nechimbat fata de vechiul cod? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Buna ziua, Motivarea apelului in noul Cod de procedura civila a ramas nechimbat fata de vechiul cod? Adica anterior modificarii legii se putea declara ... (vezi toată discuția)
Intampinare la declaratia de apel fara motive marian19 marian19 Apel ncpc (2019) Paratul a pierdut la fond la judecatorie. Am primit de la tribunal adresa sa depun intampinare, la care este atasata doar declaratia de apel ... (vezi toată discuția)