avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... nelamuriri
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

nelamuriri

Buna ziua!
Ma adresez d-voastra cu rugamintea de a-mi oferi niste lamurir in legatura cu unele aspecte care s-au ivit in judecarea unei cauze. Am intocmit in baza unui contract o factura fiscala catre o societate, care insa a refuzat sa semneze acea factura. Dupa scandeta am formulat o cerere de somatie de plata, care evident nu mi-a fost acceptata din cauza lipsei semnaturii de pe factura, dr am zis ca merita incercat pt 39 de lei. Dupa ce mi s-a respins cererea am formulat o alta cerere de chemare in judecata in baza art. 969,970 C.civ. Prin intampinarea depusa debitorul arata faptul ca in cazul de fata se aplica art.1201 C.civil raportat la 163 si 166 C.pr.civ si solicita acvirarea la dosarul prezent a dosarului privind emiteresa somatiei de plata.
Spune-ti-mi va rog care este parerea d-voastra legat de toate acestea si ce credeti ca ar trebui sa fac.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 13:32, 31 Martie 2009
hotararea emisa in baza procedurii somatiei de plata nu are autoritate de lucru judecat, ( este specificat expres in Og 5/2001) deci sustinerile debitorului sunt total eronate. mergeti mai departe cu actiunea in pretentii, incercand sa va dovediti creanta. somatia de plata tine loc si de procedura concilierii prealabile.

Av. Watkins
Si eu am avut aceeasi cauza la un moment dat,numai ca eu eram in calitate de parat ca si adversarul dvs. Si eu am ridicat aceeasi exceptie ca si adversarul dvs. numai ca mie judecatorul mi-a respins exceptia pe motiv ca primul dosar a fost somatie de plata si acum era pretentii. Eu cred ca judecatorul NU a avut dreptate in privinta dosarului meu si cred ca judecatorul care va judecat cauza a avut dreptate sa accepte exceptia. DAR asta e ste o chestie cat de cat relativa de la judecator la judecator,cel mai bine faeti recurs si in motivele de recurs sa bagati si practica judiciara in favoarea dvs.(de resingere a exceptiei "autoritate de lucrulu judecat") poate dati peste un judecator care vede lucrurile diferit. Va doresc noroc cu dosarul!
Pe calea dreptului comun, sper ca ati initiat procedura concilierii prealabile conf. art.720 ind.1 (1), fiind societate comerciala.
In ceea ce priveste autoritatea de lucru judecat, hotararile pronuntate in cadrul somatiei de plata nu au autoritate de lucru judecat asupra fondului litigiului.

Av. Cermak Iuliana

Te rog frumos daca poti sa imi spui daca exista practica juridicara in acest sens, respectiv somatia de plata tine loc si de procedura concilierii prealabile.
Astept raspuns
Este. Vezi ca este o decizie a "inaltei".
Ultima modificare: Marți, 31 Martie 2009
Gabriela Mihai, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concilierea directã Adelin 3 Adelin 3 Am o mică problemă, după ce pe calea somaţiei de plată reclamanta a pierdut în sensul că ia fost respinsă acţiunea, se îndreaptă împotriva mea cu o ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata vs. conciliere dumitru2000 dumitru2000 - x da in judecata pe Y pentru plata unei sume de bani - deci pretentii; - de la scadenta insa au trecut insa trei ani fara cateva zile - deci X nu mai are ... (vezi toată discuția)
Autoritate lucru judecat miruna.c miruna.c daca am pierdut pe somatie de plata pot merge pe oug 119/2007? Nu se va opune autoritate de lucru judecat? (vezi toată discuția)