avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1056 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie

Buna ziua.
As dori sa stiu ce documente trebuie sa-mi elibereze angajatorul la incetarea contractului de munca prin demisie.
Cu stima, G.I.N.
Cel mai recent răspuns: GMN , utilizator 18:34, 24 Ianuarie 2013
angajatorul va emite o decizie de incetare a contractului de munca, pe care trebuie sa v-o comunice obligatoriu, in care sa se specifice, dupa caz:
a. inceteaza contractul de munca in baza art. 55 (b) codul muncii in cazul in care este de acord si angajatorul, fara a mai fii obligat sa indepliniti termenul de preaviz si in acest caz aveti dreptul la somaj dupa ce faceti dovata la somaj prin decizia de incetare (cu conditia ca in ultimele 12 luni sa fi avut statiu de cotizare catre somaj)
b. inceteaza contractul de munca in temeiul art. 81 din codul muncii ca act unilateral din vointa dumneavoastra (in cazul in care angajatroul nu ar fi de acord cu plecarea dumneavoastra), si sunteti obligat sa indepliniti termenul de preaviz care este mentionat in contractul individula de munca, in acesta caz nu aveti dreptul la somaj; deasemenea daca angajatorul nu-si indeplineste obligatiile asumate prin contractul indvidual de munca (respectiv plata salariilor la timp etc.) atunci nu mai sunteti obligat sa indeplinit termenul de preaviz
- chiar daca angajatorul nu este de acord cu plecarea dumneavoastra, acesta este obligat sa intregistreze demisia dumneavoastra la administratia firmei si sa va puna viza in original pe exemplarul dumneavoastra (art. 81 alin. (2) codul muncii)
- daca nu indepliniti termenul de preaviz atunci angajaorul va poate convoca pentru abatere disciplinara, poate suspenda contractul pe perioada cercaetarii disciplinare, iar contractul de munca va putea inceta pentru abatere disciplinara (absente nemotivate) cu producerea de prejudiciu sau nu pentru firma
Ultima modificare: Joi, 24 Ianuarie 2013
codulmuncii, utilizator
Vi se va elibera de catre angajator :
- decizia de incetare a c.i.m.
- adeverintra de vechime
- adeverinta pentru somaj
Multumesc pentru raspuns. Cu stima, GMN.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie User789 User789 Buna ziua, mi-am dat demisia in ianuarie cu acordul partilor. Data de incheiere 5 mai 2020. Saptamana trecuta am pus problema sa existe intelegere sa pot pleca ... (vezi toată discuția)
Demisie masimo26 masimo26 buna ziua. vreau, daca se poate, sa-mi raspundeti la o intrebare: ce se poate intampla daca plec de la actuala firma la care lucrez fara sa mai stau la ... (vezi toată discuția)
Pot depune demisie fara sa patesc vreo ceva? sorin_iacob87 sorin_iacob87 Buna ziua! sunt angajat la clinica sante galati, in functia de asistent medical si doresc sa nu mai profesez in cadrul acestei firme..drept pentru care as dori ... (vezi toată discuția)