avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda abuziva?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda abuziva?

Buna ziua,

Astazi am primit procesul verbal si am impresia ca amenda e abuziva.
Am virat la stanga de pe banda obligatorie de dreapta si am fost oprit pentru acest lucru. Mi s-a spus ca primesc amenda in jur la 100 si ceva de lei pentru nerespectarea benzii de circulatie. Nu merg cu actele originale la mine asa ca am mai primit amenda si pentru asta, dar de unde 840 lei pe proces?

Acesta este procesul verbal, link aici: [ link extern ]

Va rog sa imi spuneti exact daca am primit corect punctele de amenda si daca a fost scris corect PV-ul. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: franky , utilizator 20:28, 25 Ianuarie 2013
Pentru a vi se putea raspunde (mai exact) trebuie vazut procesul verbal.
Am postat in mesajul meu de mai sus link-ul catre procesul verbal: [ link extern ]

Un politist mi-a spus ca pentru nerespectarea semnificatiei benzii primesc amenda de 140 RON, adica 70 RON in 48 ore. Pe procesul verbal apare 420 RON sanctiunea pentru acest fapt, mi se pare haotic.

Astept cu nerabdare un raspuns cat mai concret. Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 25 Ianuarie 2013
franky, utilizator
Art.101. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
16. nerespectarea regulilor privind circulaţia pe benzi;
18. nerespectarea obligaţiei conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art.35 alin.(2).

Art.98. - (1) Amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate.
(4) Clasele de sancţiuni sunt următoarele:
c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă;

1. 101/1/16 = 6 x 70 = 420
2. 101/1/18 = 6 x 70 = 420
total general = 840
1/2 in 2 zile = 840/2= 420 lei q.e.d.

Merci cyan pentru raspuns. Nu inteleg de ce primul politist care m-a oprit mi-a spus de 140 lei amenda pentru nerespectarea semnificatiei marcajului de pe banda, iar urmatorul politist care a preluat cazul mi-a umflat amenda cu alta suma, si anume 420 lei.

Te rog uitate si aici la clasa a II-a de sanctiuni.

Clasa II-a de sancţiuni

Printre abaterile prevăzute la Clasa II de sancţiuni amintim: nerespectarea semnalelor poliţiştilor de frontieră în punctele de trecere a frontierei; nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră; nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare; conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare ori sunt uzate peste limita admisă; lipsa trusei medicale, a triunghiurilor refectorizante şi a stingătorului pentru incendii; depăşirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roşie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată; neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public; neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor; nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului; nerespectarea regulilor privind depăşirea; etc.

Aceasta sanctiune bold-uita mi se pare reala. Eu defapt nu am respectat semnificatia marcajului DREAPTA de obligare, aceasta sanctiune fiind in clasa II, si nu in III.

Astept alte pareri daca se poate si de la domnii avocati. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate anula un proces verbal de contraventie? ContSters168963 ContSters168963 Buna seara. Am si eu 2 intrebari : astazi mi-a fost suspendat permisul pentru 30 zile pentru nerespectarea culorii rosii a semaforului . Politistul mi-a ... (vezi toată discuția)
Incalcare banda dubla continua mardan21 mardan21 Buna ziua. Astazi, circuland pe un DN am avut ghinionul sa calc marcajul dublu continuu la o distanta de 2-300m de o masina de politie stationata in afara ... (vezi toată discuția)
Daca sunt trei benzi pe sens si circul pe banda a doua, singura ... aprodul aprodul daca sunt trei benzi pe sens si circul pe banda a doua, singura masina in trafic si circul pe banda a doua inaint de giratoriu pentru a merge inainte. Se da ... (vezi toată discuția)