avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1006 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperare

Buna ziua,

Am nevoie de o solutie cu privire la o problema cu un angajator .
Am fost angajata la o firma unde am lucrat 6 luni , dupa ce am fost acceptata mi s-a spus ca salariu nu va fi tot pe cartea de munca , ca contractul este pe perioada determinata , dupa incheierea contractului pe perioada determinata de 3 luni domnii mi-au mai facut 3 acte aditionale a cate 2 luni fiecare, de care nici nu am habar ca au si fost inregistrate la ITM intrucat si contractul si actele aditionale le-am primit fara vreun numar de inregistrare si semnatura de la ITM .Prin urmare mi-am dat demisia urmand sa eliberez postul in a 10 zi din luna. Partea de salariu in mana, la negru , intrucat nu aveam nici un document ca primesc acesti bani , trebuiau platiti pe data de 15 iar cei inscrisi pe cartea de munca pe 30. Vreau sa precizez ca in cele 6 luni , niciodata nu au respecata termenul de plata al salariului, nici macar pe cel incadrat pe cartea de munca. Prin urmare nu mi-au dat banii pe 15 pentru cele 10 zile in care am figurat ca angajata a lor .Am trimis nenumarate mailuri la personal de la care am primit raspuns ca mi se vor da dar nu se stie cand, am devenit foarte insistenta pana nu mi s-a mai raspuns.
Spune-ti ce imi recomandati sa fac si daca este vreo masura legala prin care imi pot recupera banii.

Multumesc si astept un raspuns profesionist si exact.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:49, 25 Ianuarie 2013
Singura cale prin care angajatorul poate fi obligat sa plateasca drepturile salariale restante este actionarea in instanta a angajatorului.
Depuneti concomitent si o sesizare la ITM.
Pentru partea de munca prestata la negru va fi destul de greu de dovedit si de recuperat ceva, chiar si in instanta.
Ultima modificare: Vineri, 25 Ianuarie 2013
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
Multumesc pentru raspunsQ! Dar prin raspunsul afirmativ la cerintele mele isi recunosc datoria fata de mine, asta nu este suficient ?
Dar chiar doresc sa le fac o reclamatie si sa-si ia o amenda intrucat este de-a dreptul strigator la cer cum functioneaza unele societati in Romania .
Acest probe le veti administra in instanta.
Instanta va decide daca probele administrate in dosar sunt suficiente sau nu.
Oricum, sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului. Acesta va trebui sa dovedeasca plata salariului.
Dovada drepturilor salariale se face cu statele de salarii. Instanta va pune in vedere societatii sa depuna aceste state in copie conforma cu originalul, precum si in original pt confruntare. Daca nu ati semnat statul pe luna solicitata, instanta va admite cerere iar hotararea este executorie. Deci, dovada platii drepturilor salariale se va face cu statele de plata.
Plata salariilor nu se dovedeste numai prin statele de salarii.

Conform art. 168 alin. 1 Codul muncii:

Plata salariului se dovedeste prin semnarea statelor de plata, precum si prin orice alte documente justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariatul indreptatit.

Alte discuții în legătură

Suspendarea postului fara a ma primi in preaviz si neplata drepturilor salariale Dorina87 Dorina87 In urma unei discutii cu angajatorul, acesta a profitat de putere iar a doua zi nu am mai avut acces la serviciu, spunandu-mi ca a facut restructurare de post ... (vezi toată discuția)
Refuzarea platii salariilor vedere vedere Buna ziua, Pana de curand am lucrat in carul unei companii sub patronat italian. In ultimele luni firma a cunoscut asprimea crizei economice si situatia a ... (vezi toată discuția)
Plata la negru, recuperare salar. andrei_88 andrei_88 Sunt angajat la o firma cu 800 de lei pe cartea de munca,si eu luam in mana cam 1150 lei. urmeaza sa-i dau in judecata pentru neplata salariului ,garantie , ... (vezi toată discuția)