In urma unei discutii cu angajatorul, acesta a profitat de putere iar a doua zi nu am mai avut acces la serviciu, spunandu-mi ca a facut restructurare de post si ma aflu in preaviz, nefiind nevoita sa vin in perioada de preaviz, iar preavizul mi l-a trimis prin posta. Am cerut sa mi se plateasca drepturile salariale, si anume salariul pe luna trecuta, salariul pt zilele lucrate in luna, plata zilelor de co neefectuate si preavizul si mi s-a raspuns ca voi fi platita conform statului, in situatia in care eu pe stat aveam trecut salariul pe jumatate din cat ma platea. Deoarece angajatorul a vrut sa profite de acest lucru, am fost la itm si am facut sesizare ca nu am fost primita la lucru fara a primi un preaviz in prealabil si nu mi=a platit drepturile salariale, Acum trebuie sa astept rasp de la ITM. Eu nu am mai semnat statele de plata angajatorului din luna noiembrie 2011 si vreau sa cer sa mi se plateasca de atunci salariul (precizand in sesizare ca nu am primit salariul din noiembrie) pt ca doar asa pot compensa cu diferenta de salariu la negru ce nu vrea sa mi-o restituie. Va rog sa imi spuneti daca atat timp cat eu nu am semnat statele de salarii, angajatorul va fi obligat la plata lor? In cazul in care aduce martori angajatii personali ca mi-a dat salariul pt lunile respective doar ca nu am semnat statul, poate dovedi acest lucru? Mentionez si faptul ca salariile ni le dadea in plicuri, fiind confidentiale, deci colegii mei nu puteau stii exact ce imi da in plic sau cat...Va rog sa ma ajutati cu un sfat! Multumesc anticipat!
In domeniul dreptului muncii sarcina probei este a angajatorului. Deci daca dvs cereti aceste plata unei sume de bani, e treaba lui sa aduca dovezi ca v-a platit-o. Daca nu dovedeste acest lucru, judecatorul va considera ca adevarata cererea dvs. Pt el va fi greu sa dovedeasca ca v-a dat banii, cata vreme plata se facea confidential.
Daca nu ati semnat state de plata, atunci la verificarea care va fi efectuata de catre ITm se va constata ca angajatorul nu v-a achitat salariul, urmand a se dispune un plan de masuri pentru a se prezenta dovada platii salariului , iar in caz de neprezentare, angajatorul poate fi sanctionat cu amenda.
De asemenea, puteti actiona in instanta pe angajator pentru neplata drepturilor salariale.
Trebuie sa astept raspunsul ITM-ului in urma sesizarii depuse de mine pt a actiona in instanta societatea? Din cate am inteles de la o fosta colega, angajatorul vrea sa le puna pe angajate ca martore ca am primit salariile din urma... Pe langa faptul ca salariul se inmana confidential, in plic, nu se poate considera ca angajatele sunt influentate de angajator sa depuna marturie in favoarea lui? Multumesc!
Nu trebuie sa asteptati raspunsul ITM-ului pentru a actiona in instanta .. Plata salariului se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.