avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salarii compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salarii compensatorii

Buna seara!

Ma puteti ajuta va rog frumos cu un raspuns in ceea ce priveste problema mea?
Pe data de 7 ianuarie mi-am primit preavizul de 15 zile din partea angajatorului in baza prevederilor art. 65 Legea 53/2003, pe motivul desfiintarii postului pe care eram angajata.

Intrebarile mele sunt:
1) Angajatorul este obligat sa imi plateasca salariul pe luna Ianuarie? Daca da, conform carei legi?

2) Angajatorul este obligat sa imi plateasca cel putin un salariu compensator, in afara de cel de pe luna Ianuarie pe care era normal sa mi-l primesc? Daca da, in baza carei legi?

In asteptarea unui raspuns, va multumesc anticipat,

A.A.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:52, 26 Ianuarie 2013
1. Preavizul este de 20 de zile lucratoare in cazul concedierii in baza art.65 C.mun.
Art.75 C.mun.
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
....

2. Angajatorul are obligtaia sa va plateasca salariul pana la data incetarii c.i.m.

3. Codul Muncii prevede ca salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul de munca aplicabil.
Obligatia de plata a salariilor compensatorii se poate regasi de asemenea in contractul individual de munca, precum si in regulamentul intern al societatii sau in contractul colectiv de munca aplicabil, la nivelul unitatii sau la nivel de sector de activitate caz in care angajatorul este obligat sa achite salariatului concediat salariile compensatorii prevazute de acestea.
In cazul in care obligatia de plata a salariilor compensatorii nu se regaseste in niciunul din documentele prevazute mai sus, angajatorul nu este obligat la plata unor astfel de salarii
Multumesc de raspuns!

Aceasta lege nu mai este valabila?

Conform art 78 din CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de
persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un
salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de
munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
Nu mai exista CCMUNN de la 01.01.2011.
CCMN 2007 - 2010 a expirat la data de 01.01.011.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere ContSters740 ContSters740 Buna ziua Ce drepturi se platesc salariatului in cazul concedierii? Mentionez ca firma intentioneaza sa isi suspende activitatea si ni s-a "sugerat' sa ne dam ... (vezi toată discuția)
Concediere Edeltraud Weiss Edeltraud Weiss pe data de 28.04.2010 am primit urmatoarea notificare: avand in vedere dificultatiile ec-financiare conducerea a hotarat desfiintarea postului ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii Towelie Towelie Buna ziua, M-ar interesa in ce conditii se acorda salariile compensatorii la o societate comerciala privata, avand in vedere ca se face o restructurare ... (vezi toată discuția)