Daca vorbiti de impozitele datorate de proprietar si neexecutate de autoritatea publica locala, da. Luati in considerare faptul ca termenul de 5 ani se calculeaza incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut obligatia de plata. Spre exemplu daca obligatia de plata a impozitului s-a nascut in anul 2007, cei 5 ani ai termenului de prescriptie se calculeaza incepand cu 1 ianuarie 2008.
Precizez ca proprietarul a decedat iar impozitele nu au mai fost achitate din anul 2006. In acest caz pe ce ani ar trebui platit impozitul, tinand cont de faptul ca de la primarie mi s-a spus ca acesta nu se prescrie?
Care este legea care precizeaza prescrierea impozitelor?
Impozitul datorat de o persoana care detine un drept de proprietate asupra unui imobil sau autovehicul este o creanta fiscala pe care statul, prin autoritatea publica locala, o are asupra acestei persoane - a se vedea in acest senst art. 21 Cod procedura fiscala.
Conform art. 131 Cod procedura fiscala dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.
In acest caz cum trebuie sa procedez? Vreau sa merg sa platesc impozitul restant. Daca tanti de la primarie imi include si anii pentru care impozitul s-a prescris cum trebuie sa ma exprim pentru a o face sa inteleaga?
Intreb acest lucru pentru ca am vrut sa platesc iar doamna de acolo, care bineinteles are doar un liceu terminat, mi-a vorbit de sus intrebandu-ma unde am auzit eu ca se prescriu impozitele.
Raspundeti doamnei de la chiseu ca "scrie la lege" despre prescrierea creantelor bugetare si indicati-i temeiul legal pe care vi l-am precizat anterior. Sugerati doamnei sa solicite institutiei pe care o reprezinta un Cod de procedura fiscala si sa studieze capitolul privind colectarea creantelor fiscale, lasand de-o parte faptul ca ar trebuie sa il stie deja pentru ca aceasta face.
Pentru precizarea impozitului solicitati comunicarea in scris a cuantumului acestuia si daca vi se precizeaza creante mai mari de cinci ani precizati-le ca acestea s-au prescris conform prevederilor legale indicate.