avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozite locale- termen de prescriptie
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozite locale- termen de prescriptie

Buna ziua.

As vrea sa stiu si eu daca impozitele pe cladiri si terenuri, mai vechi de 5 ani, se prescriu.

Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013
ammazon, utilizator
Cel mai recent răspuns: ammazon , utilizator 20:14, 24 Martie 2013
Daca vorbiti de impozitele datorate de proprietar si neexecutate de autoritatea publica locala, da. Luati in considerare faptul ca termenul de 5 ani se calculeaza incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut obligatia de plata. Spre exemplu daca obligatia de plata a impozitului s-a nascut in anul 2007, cei 5 ani ai termenului de prescriptie se calculeaza incepand cu 1 ianuarie 2008.
Precizez ca proprietarul a decedat iar impozitele nu au mai fost achitate din anul 2006. In acest caz pe ce ani ar trebui platit impozitul, tinand cont de faptul ca de la primarie mi s-a spus ca acesta nu se prescrie?
Care este legea care precizeaza prescrierea impozitelor?

Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013
ammazon, utilizator
Impozitul datorat de o persoana care detine un drept de proprietate asupra unui imobil sau autovehicul este o creanta fiscala pe care statul, prin autoritatea publica locala, o are asupra acestei persoane - a se vedea in acest senst art. 21 Cod procedura fiscala.
Conform art. 131 Cod procedura fiscala dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.
In acest caz cum trebuie sa procedez? Vreau sa merg sa platesc impozitul restant. Daca tanti de la primarie imi include si anii pentru care impozitul s-a prescris cum trebuie sa ma exprim pentru a o face sa inteleaga?
Intreb acest lucru pentru ca am vrut sa platesc iar doamna de acolo, care bineinteles are doar un liceu terminat, mi-a vorbit de sus intrebandu-ma unde am auzit eu ca se prescriu impozitele.
Raspundeti doamnei de la chiseu ca "scrie la lege" despre prescrierea creantelor bugetare si indicati-i temeiul legal pe care vi l-am precizat anterior. Sugerati doamnei sa solicite institutiei pe care o reprezinta un Cod de procedura fiscala si sa studieze capitolul privind colectarea creantelor fiscale, lasand de-o parte faptul ca ar trebuie sa il stie deja pentru ca aceasta face.
Pentru precizarea impozitului solicitati comunicarea in scris a cuantumului acestuia si daca vi se precizeaza creante mai mari de cinci ani precizati-le ca acestea s-au prescris conform prevederilor legale indicate.

Alte discuții în legătură

Prescriptia impozitelor si taxelor locale Laurbalaur Laurbalaur Buna ziua,voi avea nevoie de dezbaterea unei succesiuni dupa strabunica mea decedata in 1992,mostenitori fiind copii acesteia(printre care si bunica ... (vezi toată discuția)
Decizia de impunere anuala, titlu executoriu catalingcc catalingcc Buna ziua, In luna decembrie am tot vazut ca au fost emise fel si fel de somatii si titluri executorii pentru recuperarea datoriilor contribuabililor de ... (vezi toată discuția)