Am un apartament intr-o cladire aflata in constructie. In fata ei (cam la 3-5 m) jumate pe domeniul public (din cate
stiu ar urma sa fie un trotuar pe acolo) si jumate pe terenul dezvoltatorului , diversi minoritari au construit in timp 3 mici
cladiri (una din caramida, 2 din prefabricate). Nu au autorizatie de constructie, nu sunt proprietari pe teren...
Dezvoltatorul nu s-a prea agitat (a facut niste sesizari anemice) desi o parte din teren (cateva zeci de m2) sunt ai lui...si am motive sa cred ca o sa lase treaba asa cum este. contractual nu are obligatia sa ne vanda acel teren, dar ni se dadusera asigurari verbale ca situatia se va remedia.
Oricum, jumate din terenul ocupat de minoritari e terenul primariei (domeniu public al Primariei Bucuresti, aflat in
administrarea Primariei de sector).
De la primarie s-au dat catre dezvoltator niste raspunsuri neoficiale cum ca sunt oameni amarati, iar raspunsurile oficiale au fost foarte evazive (de genul o sa studiem problema si o sa aplicam legile in vigoare)
Situatia treneaza de mai mult de 1 an.
Ce pot sa fac eu (si vecinii mei) din punct de vedere legal, ca aceasta situatie sa se rezolve cat mai repede si curat ? normal ca nu vreau sa ajung in instanta, vreau s-o rezolv administrativ...
Si cu ce pot sa amenint :
- dezvoltatorul
- Primaria Buc (proprietar pe o parte de teren)
- Primaria sector (Administrator teren)
- Inspectoratul in constructii
Pot sa-i amenint ca-i dau in judecata pt ca nu-si fac treaba ? cum s-ar traduce asta juridic ?
Daca nici dvs. nici vecinii nu aveti nici un drept, asupra nici unei portiuni din terenul pe care s-a construit ilegal, atunci nu prea exista mijloace legale de a actiona, cu exceptia sesizarilor pe care le puteti face la serviciul disciplina in constructii al primariei de sector, si la inspectia in constructii, care poate interveni in cazul in care primaria nu ia nici o masura. Dar in mod direct nu poate actiona decit proprietarul terenului ocupat, care poate cere in instanta obligarea respectivelor persoane sa ridice constructiile edificate fara acordul lui si sa solicite chiar despagubiri. Puteti sa amenintati primarul de sector ca-l dati in judecata, pentru nesolutionarea cererii formulate de dvs, in termenul legal si incalcarea in acest fel a unui drept legitim ( faptul ca acele constructii va afecteaza in vreun fel exercitiu dreptului de proprietate) Asta doar daca aveti deja un drept de proprietate asupra apartamentului ( ati scris ca imobilul este in constructie)
multumesc pt raspuns
posed un contract de construire cu dezvoltatorul....asta din cate stiu este un act de proprietate.
constructiile nu cred ca-mi afecteaza mie in mod direct exercitiu dreptului de proprietate...am acces(inca !) la apartamentul meu, etc.
Totusi se incalca o carca de legi, de mult timp, si nimeni nu face nimic.
teoretic, ca proprietar al unei parti din terenul ocupat ilegal, dezvoltatorul poate pur si simplu sa darame acele constructii ilegale ? daca da, in virtutea carei legi ? daca nu, ce risca (legal vorbind) ?
in plus "care poate cere in instanta obligarea respectivelor persoane sa ridice constructiile edificate fara acordul lui si sa solicite chiar despagubiri" este oarecum inaplicabila....toti cei care stau acolo sunt (normal!) evazivi, nimeni nu se erijeaza in "detinator" al acelor imobile ..pe cine sa notifici ? unii din ei nici nu au acte !