avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Altercatie in trafic
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Altercatie in trafic

Buna ziua,

As avea o intrebare in legatura cu un caz de procedura penala.
Povestea este urmatoarea. Fratele meu a primit o citatie in luna Octombrie sa se prezinte la politie pentru ca i s-a inaintat un proces penal pentru faptul ca luna Iulie 2008 ar fi mers pe la pasaj-ul Izvor insotit de o alta persoana in masina si ar fi avut o altercatie in trafic si ca cel care-l insotea in masina ar fi coborat si i-au fi tras un pumn si l-ar fi amenintat pe soferul-ui din masina din fata . Sofer-ul vatamat ar fi fost in masina cu inca trei fete care sunt martore in acest dosar. Desi sofer-ul vatamat a depus a doua zi la politie plangere si a reclamat nr masinei fratelui meu, politia l-a contactat pe fratele meu dupa doua luni. Din spusele fratel-ul el nu a facut asa ceva si in seara aceea la 23pm ora cand s-a intamplat acident-ul ( Duminica) ar fi fost acasa. Problema este ca el locuieste singur in Bucuresti si ca in seara respectiva a stat singur si s-a uitat la filme ptr ca adoua zi lucra de dimineata.
Si-a angajat un avocat si acum trebuie sa aduca dovezi daca nu proces-ul penal merge in continuare.
Intrebarea mea este: Cum se poate apara intr-un asemenea caz de nevinovatie si as fi recunoscatoare daca imi puteti da cateva sfaturi juridice sau ce dovezi legale poate prezenta ptr a se apara intr-un proces penal.

Va multumesc.
Carmen C
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 08:35, 12 Februarie 2009
Daca cele relatate de dvs sunt reale , atunci faptutitorul poate raspunde pt savarsirea infractiunilor de loviri sau alte violente (art 180 Cod Penal) sau vatamare corporala (181 Cod Penal ), avandu-se in vedere nr de ingrijiri medicale atestate de certificatul medico-legal.
Amenintarea este tot o infractiune a carei actiune penala e pusa in miscare la plangerea penala prealabila.
Nevinovatia poate fi probata prin martori , expertize ,alte inscrisuri , mijloace materiale de proba, declaratiile invinuitului/inculpatului.

E necesara, insa , coroborarea tuturor mijloacelor de proba si administrarea acestora de catre agentii de politie /Parchet , sau chiar de catre instanta de judecata.
Exista vreo persoana care poate afirma ca fratele dvs a stat acasa ?
Depozitia acestui martor va fi apreciata in concret ca si mijloc de proba.
Legiutorul acorda depozitiilor martorilor o forta juridica deosebita , fiind apreciate ca mijloace de proba in mod individual , fara a fi necesara coroborarea lor cu alte mijloace de proba.
In schimb , declaratia invinuitului/inculpatului este avuta in vedere de catre agentii de pol /procuror numai daca este coroborata cu celelalte mijloace de proba!

Care este pozitia partii vatmate?E dispusa sa si retraga plangerea ?
Daca va opera retragerea plangerii penale sau impacarea , atunci se va dispune incetarea urmaririi penale de catre procuror.

Succes.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Februarie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul oferit.
Fratele meu nu are nici un martor care poate afirma ca a stat acasa pentru ca el locuieste singur in Bucuresti .
Despre pozitia partii vatamate daca este dispusa sa-si retraga plangerea nu stiu deocamdata. Si probabil fratele va afla dupa prima confruntare cu victima in fata politiei.
Dar o alta intrebare ar fi. Deci daca el nu poate aduce dovezi relevante si daca va plati amenda exista vreo posibilitate sa nu ramana cu cazier?

Numai bine,
Carmen
exista vreo persoana care poate afirma ca a stat acasa?A vorbit cu el la telefon ?
L-a vazut vreun vecin cand a ajuns acasa?
Daca se va constata vinovatia , si nu opereaza retragerea plangerii , se poate dispune chiar trimiterea in judecata.
Importante sunt , insa , ingrijirile medicale.
Exista si posibilitatea scoaterii de sub urmarire penala si a aplicarii unei amenzi administrative.
Sa mearga la procurorul caz si sa ceara :recunoasterea din grup si confruntarea cu cele trei martore,cu fiecare separat in parte.sa le intrebe:

-cum era imbracat in acea zi;
-sa relateze circumstantele in care s-a produs altercatia?
-ce marca si ce culoare are masina pe care o conducea fratele dvs.

Scopul este de a arata procurorului de caz reaua credinta a martorelor,si a reclamantului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile spitalizare cristina2516 cristina2516 buna ziua, am avut o altercatie cu cineva care a sarit la bataie dupa ce mi-a strambat aripa la masina m-a si batut, in timp ce ne bateam persoana respectiva ... (vezi toată discuția)
ajutor pentru lovituri si alte violente f_bandula f_bandula buna ziua in urma cu ceva timp am fost implicat alaturi du un prieten de al meu intr-o altercatie in care nu am facut decat sa-i despart pe prietenul meu si pe ... (vezi toată discuția)
Coruptia organelor de politie ContSters162958 ContSters162958 In 2009 am fost agresat de o persoana.In urma agresiuni suferite am primit 14-16 zile de ingrijiri medicale din partea medicului legist.De asemenea cel care ... (vezi toată discuția)