avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Cafeneaua avocaţilor copil care doreste sa-si cunoasca tatal
Discuție deschisă în Cafeneaua avocaţilor

copil care doreste sa-si cunoasca tatal

Unu. Ioana s-a nascut acum aproape 10 ani intre termenul la care s-a pronuntat sentinta instantei de fond si data judecarii apelului.
Doi. Tatal Ioanei nu se afla in Australia sau pe undeva prin tari exotice, nici macar in Spania sau Italia ci locuieste la cca. 20 de km de locul unde locuieste Ioana.
Trei. Tatal Ioanei nu a vazut-o niciodata pe Ioana si nici Ioana pe el, nu se cunosc absolut deloc, cu toate ca mama nu s-a opus niciodata iar Ioana vrea sa-l cunoasca. Asadar, impreuna cu mama si bunica Ioana a venit la avocat.
Patru. Am promovat o cerere prin care am solicitat instantei ca in temeiul disp. art. 14 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului sa-l oblige pe tatal Ioanei ca, o data in fiecare luna, o jumatate de ora, sa se deplaseze la domiciliul Ioanei pentru ca cei doi sa inceapa sa se cunoasca.

Legea nr. 272/2004 art. 14
(2) Copilul are dreptul de a-si cunoaste rudele si de a intretine relatii personale cu acestea, precum si cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, in masura in care acest lucru nu contravine interesului sau superior.
(3) Parintii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu bunicii, fratii si surorile ori cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, decat in cazurile in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului.

Sunt curios sa stiu daca vreunul dintre colegi a mai avut o astfel de cerere si cum s-au reglementat problemele.
apreciez ca atata vreme cat tatal poate primi ordin de restrictie in ceea ce priveste copilul actiunea este perfect admisibila in ceea ce priveste apropierea:)
in plus obligatiile corelative drepturilor pe care le avem se executa si coercitiv daca nu sunt executatae amiabil
zic...eu pe 'familiei' sunt la pamant
Buna seara

Da, trist. Eu nu am avut de-a face vreodata cu o speta asemanatoare si nu cred ca s-a reglementat altundeva vreun instrument coercitiv in masura sa il oblige pe parintele "demisionar" sa-si vada copilul - desi ar fi de dorit, in opinia mea - cum probabil ca ar fi atacabil, invocandu-se "dreptul la viata privata si intimitate", desi pe undeva ar trebui sa prevaleze asa-zisul "interes superior al copilului".

Ceea ce contine o alta reglementare - Legea 18/1991 care ratifica Conventia ONU cu privire la drepturile copilului - atinge tocmai acest subiect spinos al lipsei instrumentelor coercitive. Citez "ARTICOLUL 7
1. Copilul se înregistreaza imediat dupa nasterea sa si are, prin nastere, dreptul la un nume,
dreptul de a dobândi o cetatenie si, în masura posibiliului, dreptul de a-si cunoaste parintii si de afi î ngrijit de acestia

De asemenea, exista o decizie a CCR care analizeaza articolul invocat din Legea 272/2004.
[ link extern ]

Mult succes...

Silvia Puskas

Parerea mea este ca tatal nu poate fi obligat judecatoreste sa viziteze minora insa minora poate obtine dreptul de a-si vizita tatal.
Adica ca si cum tatal ar fi copilul...
Aceasta ar fi varianta simpla in opinia mea.

Insa, poate exista posibilitatea de a se admite aceasta actiune.
Daca tatal nu va executa de buna voie hotararea sa se execute cu executorul judecatoresc si sa il aduca pe tata acolo?
Daca o astfel de executare silita ar fi posibila actiunea ar putea fi admisa.

Aici imi pare mie ca exista problema fundamentala...

Poate ca aveti noroc si tatal va fi de acord cu aceasta actiune si o va respecta cat de cat...
Oricum, se poate spune ca actiunea in justitie are un rol educativ.

Nici eu nu am avut o astfel de actiune in justitie.
destept Lasco...vb de un program de vizitare solicitat de copil
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013
ContSters267790, utilizator
In aceasta situatie data ar fi fost indicat sa fie notificat amiabil tatal despre situatie pentru ai analiza reactia si pozitia.

Nu cred ca putem obliga pe cineva la un program de vizita , daca acesta nu doreste.

Chiar daca ar fi admisa actiunea , ce sanctiune ar fi daca in perioada programului de vizita, tatal nu se prezinta, sau se prezinta si ii relateaza ca nu-l intereseaza persoana minorului?

Oare nu ar putea influenta negativ evolutia psihologica al minorului?

E o situatie delicata .

Cu stima!

Alte discuții în legătură

Obligativitate program vizita pentru tata elisza elisza Buna ziua , situatia este urmatoarea : in hotararea judecatoreasca s-a stabilit custodia comuna si programul de vizita al tatalui doua weekend-uri pe luna . ... (vezi toată discuția)
Program vizita minor MYK272est MYK272est Buna ziua! In data de 22. 06. 2016 am primit sentinta divortului prin care s-a stabilit si custodie comuna asupra minorului rezultat din casatorie in varsta de ... (vezi toată discuția)
Drepturile copilului tsimona tsimona as vrea sa stiu si eu ce drepturi au bunici pt vizitarea nepoatei...sant divortata iar in sentinta nu specifica cine are dreptul la vizita....ei au acest ... (vezi toată discuția)