avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechimea in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechimea in munca

La firma la care lucrez sînt angajat ca primitor-distribuitor de materiale.La prima angajare(acum 30 de ani)în această funcţie ,era obligatoriu să ai şi studii liceale.Cît timp am lucrat (11 ani)am avut trepte de salarizare în cartea de muncă,etc.
Mi s-a comunicat,printr-o decizie, că,începînd cu 1 ian.2009,conform H.G. 1051/septembrie 2008,salariul meu va fi de 720 lei(600 salarul minim brut pe economie plus 1.2 indicele pentru calificare sau studii.)
Înţelegînd din ce mi s-a spus că în valoarea de 720 de lei nu este şi vechimea în muncă(peste 25 de ani),vă rog să-mi spuneţi la cît ar trebui să ajungă în realitate salarul meu brut,socotind salarul minim brut +1.2 coeficientul de calificare sau studii+vechimea.
Vă mulţumesc mult.

Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 19:36, 11 Februarie 2009
Salariul de 720 lei nu cuprinde vechimea in munca.
Legea specifica faptul ca vechimea in munca se plateste la salariatii care nu au vechimea in munca inclusa in salariu de baza. In acest fel angajtorii s-au ganditi ca daca spun ca salariul de baza cuprinde si vechimea in munca este suficient si nu mai este nevoie sa si adauge suma reprezentand vechimea la salariu. Acest fapt este un abuz. Pentru ca un salariu sa aiba inclusa vechime la un calcul simplu trebuie sa rezulte ca este compus din = 600 lei +1.2%din 600 + 25% din salariu spor de vechime.
Este bine sa aratati angajatorului ca stiti ce inseama un spor de vechime inclus in salariu si sa arate din ce anume este format salariul . Suma de 720 lei este salariul minim pentru un salariat cu studii medii si nu are inclus sporul de vechime.
Un astfel de salariu ar trebui sa fie in suma de 900 lei.
ART.41

(1) Partile contractante sunt de acord ca in perioada urmatoare sa actioneze pentru includerea unor sporuri in salariul de baza, care sa reprezinte retributia pentru munca prestata si conditiile de la locul de munca, astfel incat salariul de baza sa aiba pondere majoritara in salariu.

(2) Sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse in salariul de baza.

(3) Sporurile minime ce se acorda in conditiile prezentului contract sunt:
a) pentru conditii deosebite de munca, grele, periculoase sau penibile, 10% din salariul de baza;
b) pentru conditii nocive de munca, 10% din salariul minim negociat la nivel de unitate;
c) pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale ce nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite se acorda un spor de 100% din salariul de baza;
d) pentru vechime in munca, minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza;
e) pentru lucrul in timpul noptii, 25% din salariul de baza;
f) pentru exercitarea si a unei alte functii se poate acorda un spor de pana la 50% din salariul de baza al functiei inlocuite; cazurile in care se aplica aceasta prevedere si cuantumul se vor stabili prin negocieri la contractele colective de munca la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitati.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Februarie 2009
adelaida_07, utilizator
Salariul de 720 lei este salariul de incadrare , acesta nu poate cuprinde si sporul de vechime corespunzator vechimii in munca.
Sporurile se acordă numai la locurile de muncă unde acestea nu sunt cuprinse în salariul de bază. Daca in c.i.m. nu este prevazut acest lucru, atunci sporul de vechime se acorda la salariul de baza.

La salariul de 720 nu s-a inclus sporul de vechime. In cazul dumneavoastra acest spor este de 25% din salariul de baza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Includere sporuri in salariu de baza niculinapopa niculinapopa Care este scopul angajatorului in includerea sporurilor de vechime si de firma in salariul de baza si ce consecinte are privitor la cuatumul salariului al ... (vezi toată discuția)
Salariul minim si sporul de vechime Gyna Gyna O intrebare am : pentru salariatii calificati dar fara studii superioare salariul de incadrare este tot 850 lei? Adica nu e nici o diferenta intre un ... (vezi toată discuția)
Salarizare ghiocelioana ghiocelioana aplicare hg 1051/2008-sporuri incluse in salariul de baza (vezi toată discuția)