avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Posibilitate de Retrocedare Teren intravilan , este ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Posibilitate de Retrocedare Teren intravilan , este posibila ?

Buna ziua, as dori sa va intreb daca un teren al carui proprietar a fost bunicul meu si confiscat de regimul comunist , bunicul meu a decedat in 1990 (Eu nu am avut informatii ca ar fi avut vreun teren), mai poate fi revendicat avand in vedere ca am gasit intamplator niste acte care adeveresc ca familia a detinut aceste terenuri. Este posibila o actiune chiar si la vreun organism European ?(actiune de revendicare), am inteles de pe forum ca nu prea sunt sanse deoarece se respinge automat revendicarea de teren de catre Judecatorie, Multumesc
Respect malyn
Cel mai recent răspuns: malyn , utilizator 15:28, 28 Ianuarie 2013
Prin legile fondului funciar au fost stabilite termene limita pentru depunerea cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate pentru terenurile preluate de stat, astfel:
- Legea nr. 18/1991: 20.02. – 05.04.1991; - Legea nr. 169/1997: 04.11. 1997 – 31.12.1998; - Legea nr. 1/2000: 12.01. – 13.03.2000; - Legea nr. 247/2005: 25.07. – 30.11.2005.
Termenele de mai sus sunt termene de decadere.
Ca efect juridic, decaderea consta în pierderea dreptului de a exercita procedura (cale) ce nu a fost exercitata în termenul legal, precizat in legea respectiva.
Depasirea termenelor pentru depunerea cererilor atrage decaderea persoanelor fizice si juridice din dreptul de a uza de procedura administrativa prevazuta de lege, în vederea reconstituirii dreptului de proprietate privata asupra terenurilor.
Totusi, mai exista in prezent calea unei actiuni civile, dreptul la proprietate privata fiind garantat prin Constitutia Romaniei si prin Codul civil.
Consultati un avocat, pentru formularea cererii in conditiile specifice spetei Dvs.

Cu stima,

multumesc pentru raspuns, Respect

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retrocedare pamant la nana dsmihalea dsmihalea buna ziua Bunica mea are acte pe 1 hectar pamant in comuna Nana , judetul Calarasi. De foarte mult timp tot merge la primarie sa isi revendice pamantul dar ... (vezi toată discuția)
Anulare titlu proprietate 80kln 80kln Buna, Un unchi mai indepartat a inaintat o actiune pt anularea unor titluri de proprietate emise in urma cu circa 7 ani de zile. El stia de ele, de aceea ... (vezi toată discuția)
Retrocedari cicidaniela cicidaniela buna ziua mai este posibil sa facem cerere de retrocedare pamant sau casa? multumesc. (vezi toată discuția)