avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 265 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

Buna ziua. Sotul meu in varsta de 60ani, cetatean Austriac de origine romana, a lucrat in Romania 20ani, iar apoi in Austria alti 20ani. De curand a fost diagnosticat cu Adenocarcinom pulmonar(neo pulmonar st. III). Intrebarea mea este: are dreptul la pensie de invaliditate pe teritoriul Romaniei? deoarece coantumul pensiei de invaliditate data de statul austriac este in functie de cotizare in Austria deci doar pentru cei 20 ani lucrati acolo. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: claumona70 , utilizator 21:50, 9 Februarie 2013
Depuneti cerere insotita de documente, la casa de pensii din judetul din Romania unde a lucrat sotul dvs. (carnetul de munca, decizia de invaliditate, decizia de pensie din Austria, etc.), pentru anii lucrati in Romania, daca la calculul pensiei de invaliditate obtinute in Austria nu s-a tinut cont si de anii lucrati in Romania.
Nu stiu daca exista conventie intre Romania si Austria pentru a se calcula automat pensia (pentru toti anii lucrati, in ambele tari), in tara unde s-a solicitat pensionarea/ unde este ultimul domiciliu.
Ultima modificare: Duminică, 27 Ianuarie 2013
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Va multumesc mult pentru ajutorul acordat. cu stima, Angela U

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie ? ancasimona ancasimona Sotul meu a lucrat 10 ani in Romania pana in anul 1990 . Acum este cetatean austriac si lucreaza in Austria de 24 de ani. De la pensii din Austria i s -a spus ... (vezi toată discuția)
Rezidenta in romania a unei persoane cu cetatenie austriaca alina_mirela00 alina_mirela00 buna ziua!o matusa in varsta de aproape 90 ani a plecat in Austria in urma cu 40 de ani unde s-a casatorit cu un cetatean austriac a ales atunci sa renunte la ... (vezi toată discuția)
Ajutor pensie austria romania HDanHD HDanHD Buna ziua,sper ca o sa gasesc o solutie aici. Mama mea in varsta de 60 de ani a lucrat in austria timp de 4 ani si 7 luni platind la statul austriac o anumita ... (vezi toată discuția)