avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... cazier judiciar pentru o persoana divortata - cum ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

cazier judiciar pentru o persoana divortata - cum dovedesc unei autoritati oficiale straine ca s-a facut cautarea si dupa numele anterior?

Buna ziua,

Am trimis la cerere un cazier judiciar emis in Romania unei autoritati oficiale dintr-o alta tara (cu traducerea autorizata de rigoare). Recent mi s-a cerut sa prezint o confirmare de la autoritatile romane ca acest cazier a fost emis dupa ce s-a cautat si dupa numele purtat anterior (inainte de divort).

Am cerut o audienta la inspectoratorul judetean de politie de care apartin. Am explicat ca as avea nevoie de o dovada scrisa care sa ateste ca s-a cautat dupa toate numele mentionate pe cererea completata pentru emiterea cazierului. Mi s-a explicat politicos ca nu se poate asa ceva, certificatul de cazier judiciar e standard, nu se mai pot face adaugiri pe el.

Din pacate s-a decis acum cativa ani sa se scoata din acest certificat standard informatia utila ca s-au verificat si numele purtate anterior. Pe formularul standard de cazier actual apare numai numele curent si nicio alta mentiune. Explicatia primita oral in audienta la IJP s-a bazat pe faptul ca s-a trecut la un nou sistem informatic (cerut de Uniunea Europeana) si cautarea se face in mod automat si pentru numele anterioare, pentru ca persoana se identifica dupa CNP care e unic in acest sistem. Cand am cerut sa mi se dea in scris aceasta informatie din pacate nu am intampinat aceeasi amabilitate.

In plus, cand am cerut ca macar sa mi se dea voie sa fac o copie legalizata dupa formularul de cerere depus pentru cazier (pe care apare numele anterior) mi s-a raspuns ca nu e posibil.

Intrebarea mea e cum as putea demonstra autoritatilor oficiale ale altei tari (care nici nu e in Uniunea Europeana, ca sa pot aduce argumentul unificarii aplicatiilor informatice) ca acel cazier reflecta situatia pentru ambele nume?
Exista vreo lege sau vreun document oficial din care as putea cita?

Multumesc anticipat pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 17:46, 27 Ianuarie 2013
Va propun sa formulati o noua solicitare in care va scrieti pe cerere cu numele actual, iar in paranteza scrieti (fosta xxxnumele fostului sot) si faceti o poza dupa cerere, daca chiar aveti nevoie de asta, iar IPJ ul sa va treaca in paranteza, la fel fosta cu numelexxx. D.l avea dreptate in felul lui intrucat aveti alocat un singur CNP si puteti sa va schimbati numele de enspemii de ori ca tot va prind daca aveti bube-n cap, dupa nr. de CNP. Incercati, in definitiv, perdeti 10 lei+2 lei timbru=12 lei. Atata bai sa fie!
Ultima modificare: Duminică, 27 Ianuarie 2013
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea imi permite sa schimb si numele copilului dupa ce am divortat? netie netie La divort sotul a cerut sa revin la numele purtat anterior si atunci am fost de acord, insa acum imi dau seama ca am gresit, deoarece copilul pentru care ma ... (vezi toată discuția)
Revenirea la numele de fata alina81 alina81 Buna, As avea si eu o intrebare, daca un cuplu divorteaza si femeia pastreaza numele barbatului, instanta da o hot.irevocabila, poate femeia sa revina la ... (vezi toată discuția)
Revenirea la numele de fata anca33a anca33a Buna ziua Am divortat a doua oara si am cerut sa revin la numele de fata dar avand in vedere ca la primul divort am ramas cu numele primului sot acum la al ... (vezi toată discuția)