avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa de timbru.. De ce/când /cum nu/este apreciatã ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa de timbru.. De ce/când /cum nu/este apreciatã de instanþã valoarea ca derizorie?

''legea taxei de timbru art 3

3. Valoarea la care se calculează taxa de timbru este cea declarată în acţiune sau în cerere. Dacă această valoare este contestată sau apreciată de instanţă ca derizorie, evaluarea se va face potrivit normelor metodologice prevăzute la art. 28 alin. (2) din prezenta lege.''

Aici scrie ca dacă acestea valoare este..apreciată de instanţă ca derizorie, evaluarea se va face potrivit normelor metodologice prevăzute la..

1. Aprecierea instantei ca derizorie este doar în urma contestarii celeilaltei părți?

2. Aprecierea instantei ca derizorie nu poate fi din oficiu (autosesisare a instantei) funcție de expertiza notarilor publici pe care instantele le vor solicita la începutul fiecărui an.. ?

3. Doar cealaltă parte trebuie/poate sa conteste că valoarea declarata de parti este inferioară valorii orientative stabilite prin expertiza întocmită de camerele notarilor publici?


'' (2)Taxarea cererilor prevăzute la alin. (1) se face la valoarea imobilului declarat de părţi. În cazul în care valoarea declarată de părţi este inferioară valorii orientative stabilite prin expertiza întocmită de camerele notarilor publici, taxarea cererilor se va face la această din urmă valoare.

(3)Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător şi la taxarea cererilor în materie de moştenire.

(4)Instanţele de judecată vor solicita la începutul fiecărui an camerelor notarilor publici expertizele privind stabilirea valorilor orientative ale bunurilor imobile din circumscripţia teritorială a instanţei.

Legea 146 1997 actualiza ''

Exemplu :
În vederea stabilirii taxei de timbru reclamantul declară valoarea imobilului (terenului) aflat în litigiu la 1000 lei (1€/m)

4. Doar pârâtul poate contesta această valoare?
5. Instanta nu poate aprecia din oficiu ca derizorie această valoare?
6. Instanta nu poate /trebuie aprecia ca derizorie această valoare din oficiu fără contestarea expresă a pârâtului?
7. Instanta nu trebuie din oficiu să stabilească taxa de timbru funcție de valoarea orientativa stabilită prin expertiza întocmită de camerele notarilor publici, dacă valoarea declarată de părţi este inferioară (1000 lei) acesteia, respectiv valorii orientative stabilite prin expertiza întocmită de camerele notarilor publici pe care instantele le vor solicita la începutul fiecărui an!!?

Alte discuții în legătură

Cand/cât trebuie sa depun taxa judiciara de timbru? Popescu2012 Popescu2012 Care este termen limita pentru depunerea taxei de timbru judiciar sub sancțiunea anularii cererii datorită netimbrarii acesteia? 1. Taxa de timbru ... (vezi toată discuția)
Valoarea litigiului - competenþã ºi taxare themis themis Pentru determinarea competentei dupa valoarea obiectului cererii, NCPC dispune, printre altele: [i]Art. 104. - (1) In cererile avand ca obiect un drept de ... (vezi toată discuția)
Timbru judiciar pioneer pioneer Taxa de timbru judiciar este in functie de valoarea iimpozabila a casei? (vezi toată discuția)