avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vinzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vinzare cumparare

Sintem in virsta de peste 65 ani si eu si sotia.Am cumparat de la copii mei care au emigrat in SUA casa si terenul.Cind am semnat contractul eu nu lam citit ca ei impreuna cu notarul au prevazut clauza de uzufruct viager urmind ca eu si sotia mea sa intram in posesie dupa decesul lor.Mentionez ca baiatul meu este tinar are 40 ani.Este o problema delicata intre noi.Acum o firma de recuperari datorii care ii urmaresc sau interesat la taxe locale si au descoperit ca casa mea este sub uzufruct si vrea sa o vinda pentru a acoperi suma .Pot ca prin actiune judecatoresca sa anulez fraza prin care sa instituit uzufruct viager.Mentionez ca ei au emigrat in SUA de 4 ani.
Cel mai recent răspuns: Cabinet de Avocat Todorese Doina , Avocat 14:01, 12 Februarie 2009
Nu va lasati pacalit de firma de recuperari...Uzufruct inseamna ca fiul dvs poate sa foloseasca imobilul si sa culeaga roadele -adica o eventuala chirie- nu are dreptul de dispozitie asupra imobilului. Mai concret dumneavoastra ati cumparat imobilul si sunteti proprietar in buna regula, Doar ca deocamdata aveti doar nuda proprietate. Nu are rost sa faceti vreun demers in instanta pentru daca anulati contractul, se revine la situatia anterioara, adica fiul dvs redevine proprietar si dvs trebuie sa primiti banii pe care i-ati platit inapoi-intr-o astfel de situatie intr-adevar firma de recuperari poate sa vanda imobilul....asa ca stati linistit, luati legatura cu un avocat din orasul Dvs si notificati firma de recuperari sa nu va mai agaseze.

Av. Gheorghe Alexandru
bunicutule miti, în favoarea cui este uzufructul, a dumneavoastră sau a copiilor? Adică, v-au transmis uzufructul sau nuda proprietate?

Aşa cum aţi formulat problema, eu înţeleg că uzufructuari sunt copiii, dar s-ar putea să greşesc.

Dacă aveţi nuda proprietate, casa nu poate fi vîndută, deoarece nu este a copiilor datornici. În schimb poate fi urmărit dreptul lor de uzufruct, ceea ce înseamnă că veţi fi în aceeaşi situaţie de pînă acum - adică în imposibilitatea de a folosi imobilul.

Nu puteţi anula sau revoca dreptul de uzufruct decît dacă puteţi dovedi că aţi fost înşelat la încheierea contractului, în sensul că dumneavoastră aţi înţeles că veţi dobîndi întregul drept de proprietate, dar copiii şi notarul s-au folosit de neştiinţa dumneavoastră şi v-au vîndut doar nuda proprietate. Nu va fi uşor, mai ales fără avocat. Nici nu vreau să vă las impresia că procesul este ca şi cîştigat. Oricum, merită să încercaţi. Alternativa nu este deloc favorabilă dumneavoastră.

Multumesc pentru raspuns.Dar daca ii rog pe copii sa trimita un act prin care sa renunte la uzufruct..Ma tem totusi de justitie in momentul de fata.Se vad si se aud atitea intrucit te cutremuri de unele nedreptati.Cas si terenul nu sint cinestie ce valoare .Dar totusi.
Multumesc domnule avocat.Oare daca ii rog pe copii si le explic situatia cu firma de recuperare ,ei pot sa trimita un act de acolo prin care sa renunte la uzufruct.Nu ma pricep >Intreb si eu.Daca da trebuie sa dea actul tot la un notar?Multumesc.
Uzufructuarul poate renunţa la dreptul de uzufruct printr-o declaraţie autentică. Numai că mai trebuie să ştiţi că actul de renunţare poate fi atacat de creditori pe calea acţiunii pauliene, adică aceştia pot cere instanţei să desfiinţeze actul prin care datornicul lor şi-a micşorat patrimoniul pentru a scoate bunurile de sub urmărirea creditorilor.

Dacă creditorii nu vor uza de acest drept al lor, prin renunţarea la uzufruct veţi deveni proprietar deplin.

Alte discuții în legătură

Titular proprietate cu interdictie Dafina M Dafina M Buna seara, Prietena mea vrea sa cumpere un apartament unde la titular proprietate figureaza o persoana si o alta persoana cu uzufruct viager. La notar, la ... (vezi toată discuția)
Am cumpărat două imobile ca nud proprietar, fără să știu în acel moment ce înseamnă asta. ce drepturi am cât timp uzufructuarul este în viață? mrctm mrctm In 2016 am cumparat prin contract de vanzare-cumparare o casa si un teren de la persoana cu care am convietuit in concubinaj 16 ani. Cand am incheiat ... (vezi toată discuția)
Uzufruct bună ziua,,, ma poate lâmuri cineva cu privire la ... Diana Enciu Diana Enciu UZUFRUCT Bună ziua, Ma poate lâmuri cineva cu privire la urmatoarea situatie ? Dupa moartea parintilor, se doreste ... (vezi toată discuția)