avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pe cine sa chem in judecata???
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Pe cine sa chem in judecata???

O situatie cam 'ametita"!
1) In baza unui Titlul Executoriu pus pe o hotarare judecatoreasca; X (debitorul) si Y (creditorul).
2). Y porneste o executare silita printr-un BEJ impotriva lui X,
3). Concomitent X simuleaza o procedura speciala a executarii silite de "oferta si consemnatiune". Y ataca la instanta de executare "oferta si consemnatiune" dispusa de X prin BEJ-ul respectiv, unde instanta se pronunta cu "anularea consemnatiunii si in consecinta toate actele BEJ-ului respectiv".
4). S-a recuperat sumele respective dar mai putin suma pe care executorul a incasat-o ca onorariul si cheltuieli procedurale.
Intrebarea mea se refera, pe cine dau in judecata??, sa-mi pot recupera suma incasata de executorul judecatoresc pentru serviciile dispuse pentru X.
A). Chem in judecata pe X (debitorul) ? Sau
B). Chem in judecata pe Executorul Judecatoresc?

In cazul (A), X (debitorul) se poate desculpa ca a achitat intreaga suma si nu-l intereseaza ce a facut BEJ-ul cu banii.
In cazul (B), executorul se desculpa ca si-a oprit cf. legii contravaloare serviiciilor prestate la cererea lui X in Dos.Ex. Nr.z ,"oferta si consemnatiune". Dosar anulat prin hotarare "irevocabila".
Doresc raspunsuri pertinente si cat mai aproape de realitate.
Multumesc#-o
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 20:17, 28 Ianuarie 2013
In prezenta speta,ce clitate detineti dvs ?
Anterior demararii oricaror demersuri in instanta,contactati personal executorul ,studiati dosarul de executare din cuprinsul caruia veti constata concret sumele impuse de executor debitorului,
respectiv daca a fost achitata integral suma impusa prin somatie
Conditionat de concluziile analizarii documentelor din dosar va revine dreptul sa analizati oportunitatea altor demersuri
Manole Dumitru a scris:

4). S-a recuperat sumele respective dar mai putin suma pe care executorul a incasat-o ca onorariul si cheltuieli procedurale.
Intrebarea mea se refera, pe cine dau in judecata??, sa-mi pot recupera suma incasata de executorul judecatoresc pentru serviciile dispuse pentru X.
A). Chem in judecata pe X (debitorul) ? Sau
B). Chem in judecata pe Executorul Judecatoresc?


Nu stiu daca am inteles foarte bine cine sunteti dvs. in cauza. Presupun ca sunteti creditorul...

Atunci trebuie sa ne detaliati despre care cheltuieli de executare intrebati la punctul 4.
La cele depuse in dosarul pornit de creditor, de dvs.?
Atunci trebuie sa le recuperati de la debitor.

Va referiti cumva la chelt. din dosarul de consemnatiune? Asa pare din ultima parte a mesajului dvs., aia cu apararile...
Cheltuielile din cele doua dosare de executare silita nu trebuie amestecate. Chiar daca este acelasi executor, dosarul pornit de x nu ar trebui sa aiba nici o legatura cu cel pornit de y.
Sunt distincte, ca si cand nu ar fi vorba de aceleasi persoane.
Daca s-a anulat executarea silita din dosarul de consemnatiune, in general cheltuielile de executare raman in sarcina celui care a cerut acea executare. Depinde insa si de motivul pentru care instanata a admis contesatia.

Apoi: nu vad de ce ar trebui sa mergei in instanta pentru recuperarea chelt de executare.

Reveniti cu detalii: de care cheltuieli vorbim, care este motivul pentru care executarea silita pentru consemnarea sumei a fost anulata de instanta, vorbim de acelasi executor in ambele dosare.
Ok.
1).Eu vorbesc in numele creditorului. Debitorul s-a prevalat de o sustragere de a executa prestatia,,,si, a mers la un amic (executor judecatoresc) si a depus banii in mai multe transe la acel ex.judecatoresc. Unde acesta din banii depusi si-a luat partea sa. Instanta a constatat ca nu au existat acte cu caracter executional, deasemeni "consemnatiunea" nu a indeplinit conditiile prevazute de lege si, a admis "actiune", nu contestatie la executare.
2). Y a pornit executarea silita de fapt la alt BEJ cu vreo 4 zile inainte de a merge X la amicul sau. Creditorul a recuperat o parte din debit dar mai putin banii pe care ia luat ex.judecatoresc amicul debitorului (X).
Deci; intrebarea mea se refera la disp. art.723 C.proc.civ. Folosirea in chip abuziv a procedurilor C.proc.civ. de catre X, cu scop de a crea prejudicii lui Y, deasemeni de a castiga un ban nejustificat de amicul sau ex. judecatoresc.
3). Intrebarea are ca obiect, Pe cine dau in judecata ? Pe X (debitorul), sau pe ex. judecator amicul lui X.
Cu executorul mandatat de creditor s-a rezolva (s-a castigat procesul impotriva lui,). Ca si acesta a lucrat mana in mana cu ex,judecatoresc amicul lui X. Este o intreaga ametela, dar a inceput sa se coboare "ceata" si, sa se iveasca zorii. Presupun ca s-a inteles obictul intrebarii.
Eu va multumesc pentru straduinta de a-mi raspunde.



Pentru , Ynicentta. Vorbesc in numele "creditorului" (Y); Cunosc datele Dos.Ex. (il am in copie legalizata); Executorul nu da nici un fel de explicatii Doar atat "[..] veniti cu titlul executor si va dau banii.."" (executorul de care fac vorbire este amicul lui X nu executorul mandatat de creditor "Y". Sper ca s-a inteles despre ce este vorba. Va multumesc.)
Ultima modificare: Duminică, 3 Februarie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Manole Dumitru a scris:

Ok.
Instanta a constatat ca nu au existat acte cu caracter executional, deasemeni "consemnatiunea" nu a indeplinit conditiile prevazute de lege si, a admis "actiune", nu contestatie la executare.


Acum am inteles.
Inca nu stiu sa va raspund, cu cine sa va judecati, sau, mai corect spus, cine este obligat sa va restituie banii.
Sunt tentat sa spun ca obligatia revine debitorului, pentru ca nu au existat acte cu caracter executional.
Daar, daca presupusele acte de executare nu indeplineau conditiile, rezulta si o minima culpa a executorului.
Deci, parca ar fi amandoi obligati sa va restituie cheltuielile. Deitorul in principal, dar si executorul, sa zicem,pentru opozabilitate
Daca ar fi sa ma judec cu cineva, m-as judeca cu amandoi. presupun si ca actiune admisa a fost tot in contra ambilor..

Cum scriam mai sus, cred ca nu este nevoie de proces. Creditorul trebuie sa insiste la executorul lui si sa persiste in executare pana la recupererea integrala a debitului. Nu are nici o relevanta ca debitorul invoca unele chelt. de exec. dintr-un dosar de executare desfiintat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita cu final dezastros.!!! ce se poate face intr-o astfel de situatie??? Manole Dumitru Manole Dumitru X divorteaza de Y. Dupa divort urmeaza partajul bunurilor comune mobile si imobile; Instanta atribuie imobilul lui X si il obliga sa-i plateasca o sulta ... (vezi toată discuția)
Intr-o astfel de situatie, se poate formula o actiune in constatare? manole_dumitru manole_dumitru 1). Concomitent se fac doua dosare de executare. Creditorul depune T.Ex. la un BEJ. Debitorul \\"mimeaza\\" o procedura speciala a executarii silite ... (vezi toată discuția)
Executare silita mary6 mary6 Buna Ziua. Art. 1517 din NCCiv -Neexecutarea imputabila creditorului- isi are aplicabilitate si in executarea silita , in conditiile care creditorul nu ... (vezi toată discuția)