Buna ziua, numele meu este Alina Marin Florea si as dorii sa imi spuneti ce este mai sigur sa obtez intre un act de donatie si un contract de vanzare -cumparare.
Socrul meu vrea sa treaca pe numele sotului meu o suparafata de pamant dar prin act de donatie, ar fii mai bine sa faca contract de vanzare -cumparare pe acel pamant din moment ce sotul meu mai are un frate?
Ce costuri implica actul de donatie dar si contractul de vazare cumparare si cum este mai bine pentru noi sa facem pentru a nu avea probleme pe viitor nici cu socrul nici cu cumnatul meu?
Astept raspuns daca ma puteti ajuta in acest sens.
Multumesc anticipat.
Actualmente nu mai exista diferenta de costuri intre actul de donatie si cel de vanzare-cumparare. Donatia poate fi revocata dre catre donator ( socru) in timp ce contractul de vanzare-cumparare nu poate fi revocat. In schimb pentru bunurile primite cu titlu de donatie, in eventualitatea unui divort/partaj, bunul obtinut prin donatie ramane in proprietatea donatarului(adica cel care a primit prin donatie). La momentul in care se va dezbate succesiunea intre cei doi frati, va trebui raportata donatia primita.
Ambele variante de transfer de proprietate implica riscurile aferente.
În cazul contractului de vânzare cumpărare, bunul va fi cumpărat ca si bun comun cu soțul, iar in cadrul donatiei, acesta, nu va intra la masa bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei, dar va putea fi ulterior in cazul dezbaterii succesiunii parintelui, sa i se opuna rezerva succesorala. Ideal ar fi ca cumpere bunul.
In ceea ce priveste taxele care se vor suporta acest lucru vi-l poate spune doar un notar insa doar in raport de valoarea acestuia, respectiv un certificat fiscal emis de primarie.