avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act neatacabil?????????
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act neatacabil?????????

buna ziua.
sotul meu are un frate,care e casatorit ,are un copil,dar ii place bautura,nu se vad decat de paste si de craciun,si in vacanta de vara cand trimite copilul .
parinti lui vor sa ne treaca casa cu terenul din jur.noi deja am investit bani in casa,si acum vor sa o reconstruiasca,cu ajutorul nostru.
parintii vor sa-i dea fratelui o suma de bani ca despagubire.
intrebare-ce act se face-vanzare,donatie,care sa nu poata fi atacat in instanta de frate?
multumesc
Cel mai recent răspuns: bveronica , utilizator 08:32, 18 Februarie 2009
Ca sa fiti mult mai sigura va recomand actul de vanzare cumparare, donatia are si ea cauzele ei de revocare si cred ca nu doriti probleme ulterior.
multumesc.
mai este un aspect cu care m-am intalnit in alte imprejurare.
socri fiind persoane in varsta este necesara expertiza medico-legala???
am vazut multe persoane de varsta lor ,care pt.un act de vanzare -cumparare catre un membru al familiei ,faceau aceasta expertiza.
Cel mai sigur este contractul de vanzare - cumparare. Donatia poate fi atacata de fratele sotului. Expertiza medico-legala e bine venita, mai ales daca cei care vand sunt persoane in varsta, deoarece fratele sotului ar putea invoca lipsa discernamantului datorata varstei.
Trebuie avut in vedere ca aceste cazuri de revocare constituie EXCEPTIA de la principiul irevocabilitatii donatiilor !
In cazul dvs de exemplu, este foarte posibil sa fie suficient de "sigur" un contract de donatie atat timp cat acesta se face fara nici o conditie sau sarcina si CU SCUTIRE DE RAPORT ( pentru a evita un eventual raport al donatiei la data deschiderii succesiunii) !
Daca parintii frateului dvs sunt buni platnici fata de creditori sau, mai bine, nu detin nici un fel de imprumuturi eu va sugerez sa mergeti pe calea donatiei care este mult mai avantajoasa (pt donatori!) dpdv al costurilor decat contractul de v-c.
Costurile notariale, sunt aceleasi pentru un contract de donatie sau un contract de vanzare cumparare. Notarii, in ambele situatii, taxeaza la valoare.
Singura diferenta, este aceea ca, donatiile se pot revoca, sau se pot raporta (vezi institutie mosteniri - raportul donatiilor), pe cand, anularea unui contract de vanzare cumparare, este mult mai dificila.

Alte discuții în legătură

Trecerea unui imobil pe numele unuia din copii nebunatica_id nebunatica_id Am si eu o nelamurire ... socrii mei vor sa-i treaca apartamentul in care locuiesc, proprietate personala, pe numele sotului meu, unul dintre copii, ei fiind ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare sau donatie? Ruxa Ruxa Buna ziua, Parintii sotului meu, vor sa treaca o garsoniera din proprietatea tatalui (e o mostenire) in proprietatea sotului meu. Ce e mai recomandat? ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare cu clauza intretinere madlenesiatat madlenesiatat Suntem 4 frati.Mama (vaduva si unica proprietara a unui apartament), a incheiat act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere cu 2 dintre frati (fiind ... (vezi toată discuția)