avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare donatie

Buna ziua
Am o cunostinta care se confrunta cu urmatoarea situatie si apelez la ajutorul dvs. deoarece pe acest site am fost ajutata cu mai multe probleme.
Inainte de a se casatori, avea un apartament pe numele ei, obtinut in urma unui contract de vanzare cumparare, care avea si o clauza pentru mama ei, ca are dreptul oricand cla o camera din acel apartament. Pentru diverse motive, a facut un contract de donatie pentru acel apartament catre socrul ei, mentinand acea clauza in legatura cu mama ei. Asta se intampla acum 8 ani. Acum are probleme cu sotul ei (el o inseala, dar ea nu are o dovada) si e posibil sa divorteze. Daca se intampla acest lucru, ce poate face ea pentru a reveni apartamentul pe numele ei, pentru a nu-l pierde. El are vreun drept? Ea spune ca nu-i va acorda divortul, ca sa se razbune pe el. El ar putea divorta fara acordul ei?
Da, se poate divorta si fara acordul celuilalt sot.

Poate revoca donatia.
Dar care sunt pasii pentru revocarea donatiei? Ce trebuie sa faca?
Daca s-ar pune problema divortului, pentru ca sotul sa nu aiba ncii un drept asupra apartamentului, cand trebuie facuta revocarea, inainte sau dupa divort?
Car3men a scris:

Da, se poate divorta si fara acordul celuilalt sot.

Poate revoca donatia.

Intradevar, poate divorta si fara acordul celuilalt sot, insa nu poate revoca donatia. Nu poate, fiindca donatarul este socrul nu sotul d-nei, iar eventualul motiv de revocare ar fi ingratitudinea care s-ar fi aplicat sotului nu socrului.
Ultima modificare: Duminică, 26 Mai 2013
LuchianSeb, utilizator
Pot exista motive de revocare a donatiei si catre socru...

Se poate revoca donatia si pe calea unei actiuni in instanta...
Cornel Vasile, Consilier juridic
Bine. Insa doar in cazul in care ar exista, dar din speta nu rezulta nici un motiv pt. socru :)
Cat despre calea unei actiuni in instanta, eu cred ca orice revocare se realizeaza asa... nu?
Nu cred ca da nimeni de buna voie inapoi, ca atunci nu ar mai fi revocare... Dar poate ca ati intalnit dvs. totusi astfel de cazuri. Eu nu am experienta, asa ca nu va contrazic 100% in aceasta privinta.
LuchianSeb, utilizator

Alte discuții în legătură

Donatie blueeyes56 blueeyes56 buna ziua, am donat o casa ficei mele si sotului ei, fara nici o clauza, acum ei sunt in divort din cauza sotului ei(infidelitate), va rog sa-mi raspundeti ... (vezi toată discuția)
Se poate ataca un act de donatie avand un singur copil danyelaalex danyelaalex socri mei i/au donat sotului un apartament el fiind singurul copil iar acum vrea sa atace actul ,se poate sau nu asi dori sa stim.va multumesc (vezi toată discuția)