avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am primit (eu și soțul) prin donație cu uzufruct ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am primit (eu și soțul) prin donație cu uzufruct apartamentul în care stau socrii, iar acum suntem în divorț. Ce drepturi am asupra acestui apartament acum, dacă nu am făcut partaj, și după decesul socrilor?

Am primit eu și soțul apartamentul in care stau socrii acum prin donație cu uzufruct, noi acum suntem in divorț , Spune-ți-mi va rog ce drept am eu asupra acestui apartament după divorț dacă nu am făcut partaj, și după decesul socrilor, multumesc
Ultima modificare: Luni, 11 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Partajul presupun ca va urma divortului. Se evalueaza ceea ce ati obtinut prin donatie, adica nuda proprietate a apartamentului (dreptul de a folosi si de a inchiria apartine socrilor) si se atribuie fostilor soti in cotele probate in instanta. Presupun ca nu doriti sa detineti apartamentul in care locuiesc fostii socri, deci veti cere instantei sa oblige fostul sot la plata catre dvs a sultei reprezentand ??% din valoarea apartamentului stabilita de expert.
Se poate discuta si despre revocarea donatie, cel putin teoretic. Inteleg ca nu este o donatie cu sarcini, deci nu s-ar putea vorbi de revocare pentru neexecutarea sarcinilor. Ar mai ramane doar revocarea pentru ingratitudine. Cu conditia sa se poata proba ceva din cele cerute de art 1023 Cod Civil. Si atunci nu ar mai conta vreo separatie de patrimonii, fie ea amiabila in timpul casatoriei sau rezultata din partaj dupa desfacerea acesteia, restituirea se face de ambii donatari in natura sau prin echivalent.
Socrii au decedat? Daca au decedat iin acest timp in care s-a deschis procedura de DIVORT, dar DONATIA a fost efectiva inainte de actiunea de DIVORT situatia este aceeasi daca DONATIA s-a facut pentru Sot/fiul socrilor+soata/nora socrilor. si doar in favoarea sotului/fiu.
Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2018
Mircea SCALAT, Contabil
Slabe sanse de revocare in mod real. Cat despre act, trebuie vazut cum anume a fost incheiat, de ce v-a donat amandurora, care a fost intentia reala a partilor, daca exista sau nu vreo simulare pe undeva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Părinții fostului soț ne-au donat, în timpul căsătoriei, un imobil iar acum încearcă să retragă donația. este posibil așa ceva? maria.cristina20 maria.cristina20 In timpul casatoriei am primit atat sotul meu cat si eu ca donatie un imobil de la parintii sotului (pe numele amandoura). In urma cu cativa ani am divortat , ... (vezi toată discuția)
Donație ursu67 ursu67 Buna ziua , am semnat acum 19 ani in urma unui divorț , un act de donație a unui apartament proprietate comuna , in favoarea fostei soții , cu care am ... (vezi toată discuția)
Atacarea unui act de donatie adina2016 adina2016 Am primit de la parintii sotului un apartament prin act de donatie pe numele si al meu si al sotului.Donatie fara clauza de intretinere in anul 2009.Noi ... (vezi toată discuția)