avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salarii neplatite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salarii neplatite

Buna,firma la care am lucrat a inchis punctul de lucru in decembrie si pana acum am fost in preaviz.problema mea este ca nu am primit salariile din luna noiembrie.am depus cerere pt restituirea garantiei materiale si am cerut nr de inregistrare pt aceasta dar ...nimic.as vrea sa ma duc la ITM pt sesizare.stie cineva in cat timp se solutioneaza prin itm si careeste perioada de timp in care firma este obligata sa restituie garantia?multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:04, 22 Martie 2013
1. ITM-ul este obligat sa va raspunda in termen de 30 de zile de la data inregistrarii petitiei. Daca in urma controlul , ITM-ul constata incalcari la legislatia muncii , atunci va stabili un plan de masuri ce trebuie adus la indeplinire de catre angajator. Termenul de indeplinire fiind de 2-3 sapt. (practica).

2. Legea nr.22/1969
Art. 16. - Garantia in numerar si dobinda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cind paguba a fost acoperita in intregime. Unitatea este obligata, in aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre Casa de Economii si Consemnatiuni in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.
...
Buna ziua,in primul rand multumesc pentru raspuns.Am primit de la ITM raspuns cum ca au fost in control dar pentru neplata salariului si a garantiei se rezolva in instanta.Azi am depus actele la arhiva tribunalului si vreau sa va intreb cam in cat timp se termina procesul si daca anjatorul ne poate scoate lipsa la inventar(suntem mai multe angajate de la mai multe magazine ale aceleasi firme),inventarul l=am facut in ianuarie dar nu am primit de la angajator nimic prin care sa ne spuna daca am fost pe plus sau pe minus.multumesc
1. Durata exacta a unui litigiu nimeni nu va poate spune .. depinde de mai multi factori , de exemplu : complexitatea litigiului, volumul de munca al instantei , abilitatea partilor sau a reprezentantilor acestora etc.

2. Posibilitatea exista ... insa dvs nu ati participat la inventar?
la inchiderea magazinului(proprietarul spatiului a dat afara angajatorul la care am lucrat pentru neplata chiriei,am dovada actului de reziliere),s-a luat marfa din magazin si depozitata in alt spatiu unde s-a facut inventarul dupa cateva zile,au fost listate produsele pentru care am semnat...si atat.din cate am aflat trebuia sa primim o notificatie prin care sa ni se spuna cum a iesit inventarul,ceea ce nu s=a intamplat.de aceea va intreb daca se poate sa ne scoata minus la inventar si sa nu ne mai dea garantia.multumesc
Da, se poate sa va gasesca lipsa la inventar ... poate sa spuna ca trebuia sa aiba ”x” si a gasit ”x-y” ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea c.i.m cristina1973 cristina1973 Buna ziua, va rog sa ma sfatuiti si pe mine cum trebuie sa procedez in cazul in care in data de 25.01.2013 mi-a incetat C.I.M cu acordul partilor dar mai am ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz/garantie materiala alexia deacu alexia deacu Buna ziua! am si eu o mica intrebare:daca pe data de 11 mai a.c. mi-am dat demisia,in cat timp este obligat angajatorul sa-mi elibereze fisa de ... (vezi toată discuția)
Recuperare garantie catalin_klaus catalin_klaus Ma numesc Radu Stefan si am sa va relatez o intamplare.Am lucrat la o firma care se ocupa cu manuale si cursuri de limba engleza.In aceasta firma am fosr ... (vezi toată discuția)