avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1187 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Lamuriri la ordinul CSA 5/2010
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Lamuriri la ordinul CSA 5/2010

Am avut un accident cu un ansamblu tractor-remorca neinmatriculat, nesemnalizat, ne... A inceput procesul, cercetari, expertize... Conform ordinului CSA 5/2010, daca la terminarea procesului soferul tractorului este declarat vinovat, pot beneficia de despagubiri de la firma unde am eu RCA? In accident au existat si victime: eu, sotia mea si copilul nostru am avut vatamari corporale care au necesitat 25, 16, respectiv 12 zile ingrijiri medicale! Dar daca este culpa comuna?
Cel mai recent răspuns: NELUL , utilizator 19:54, 22 Mai 2013
ORDIN Nr. 14 din 29 noiembrie 2011
pentru punerea în aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule

ART. 28
(1) În situaţia în care persoana prejudiciată a contribuit din culpă la producerea accidentului sau la mărirea prejudiciului, cel chemat să răspundă va fi ţinut răspunzător numai pentru partea din prejudiciu care îi este imputabilă - culpa comună. În astfel de situaţii întinderea răspunderii fiecărei persoane va fi cea constatată prin orice mijloc de probă.
(2) În situaţia în care nu se poate stabili întinderea răspunderii fiecărei persoane, aceasta se va stabili în cote egale, în raport cu numărul părţilor implicate în accident, fiecare parte având dreptul la despăgubire în proporţia în care nu s-a făcut răspunzătoare de producerea accidentului.

Iar la Art.26:
Asiguratorul RCA acorda despagubiri pana la limita de despagubire prevazuta in polita de asigurare RCA si pentru:

4. cazul in care persoanele care solicita despagubiri pentru vatamari
corporale sunt membrii familiei asiguratului, conducatorului auto sau ai
oricarei altei persoane a carei raspundere civila este angajata intr-un accident
de vehicul;
Daca procesul va stabili ca atat dumneavoastra cat si celalalt sofer sunteti vinovati, atunci despagubirile se vor acorda in parte. In primul rand trebuie adusi in proces ambii asiguratori auto RCA.
Presupun ca este un dosar penal de vatamare corporala pe rol. Daca sotia si copilul au formulat plangere penala doar impotriva celuilalt conducator auto, atunci in caz de culpa comuna vor primi proportional despagubiri.
Tractorul nu era inmatriculat sau inregistrat, deci nu avea asigurare. Asiguratorul meu ar trebui sa ma despagubeasca?
Despagubirea se solicita Fondului de protectie a victimelor strazii, care intervine, în principiu, dacă accidentul cauzator de prejudicii s-a produs:

-pe teritoriul României şi autovehiculul care a provocat accidentul a rămas neidentificat sau autovehiculul identificat era neasigurat şi avea locul obişnuit de staţionare în România

Se intelege ca trebuie mai intai sa se stabileasca cu certitudine vinovatia participantilor la accident.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Ianuarie 2013
nucu$, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident auto cu masina fara rca leorot leorot Buna seara, Am fost lovit de o masina care nu mi-a acordat prioritate. Masina este pe o firma si nu avea rca valabil. Am mers la politie si am dovada de ... (vezi toată discuția)
Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare foarte mari maria_3008 maria_3008 Buna seara, Sunt victima unui accident auto, produs pe timp de noapte prin tamponarea unui autovehicul cu o caruta nesemnalizata corespunzator, eu fiind ... (vezi toată discuția)
Accidentat de o mașină fără rca, al cărei șofer nu vrea să achite reparația. cât timp am la dispoziție să îl dau în judecată? TorokLavinia TorokLavinia Bună ziua! Soțul a avut un accident rutier, doar cu daune materiale în data de 15.09.2018,în care șoferul vinovat nu deținea asigurare RCA, acesta ... (vezi toată discuția)