Societatea la care lucrez a avut anul trecut un litgiu de munca pe care la pierdut cu succes din vina avocatului (nu a depus documentatia privind concedierea). Acum cateva zile am observat ca redactarea si motivarea sentintei este facuta de catre unul dintre asistentii judiciari. Este normala aceasta situatie ? Mai poate fi atacata aceasta sentinta daca s-a judecat recursul si in acest moment ne aflam in executare silita (urmeaza sa formulam contestatie la executare)? #-o
Hotarârea se redacteaza de catre unul din judecatorii care au pronuntat-o, în cazul completelor formate din mai multi judecatori, desemnat de catre presedintele completului, sau de catre judecatorul unic, în cauzele care se solutioneaza de un singur judecator, dupa caz, în termen de cel mult 30 de zile de la pronuntare.
Asistentii judiciari, potrivit art. 55 din Legea nr. 304/2004 privind organziarea judiciara, ”participa la deliberari cu vot consultativ si semneaza hotararile judecatoresti pronuntate, opinia acestora se consemneaza in hotarare, iar opinia separata se motiveaza„.
Asadar, indiferent ca sunt convergente sau divergente, fata de opinia magistratului judecator
ce intra in compunerea completului in litigiile de munca, opiniile asistentilor judiciari trebuie obligatoriu mentionate in hotarare, dar asta nu inseamna ca ei redacteaza intreaga hotarare, ci ea este redactata de magistratul judecator.
Pe ultima pagina din sentinta civila a tribunalului apare astfel:
Red. Asistent Judiciar FC 1.03.2012
Dact.ag 09.03, ex. 4
Verificat FPC 26.03.2012
Din cate inteleg eu, redactarea a facut-o asistentul judiciar, iar verificarea temeiniciei si legalitatii a facut-o magistratul (Presedintele instantei).
Avand in vedere aceasta situatie se pare ca este o incalcare a dispozitiilor art. 55 din Legea nr. 304/2004, intrucat in cuprinsul sentintei nu se regaseste mentionata opinia niciunuia dintre cei doi asistenti judiciari, mai mult sentinta civila NU POARTA NICI O SEMNATURA , nici macar a grefierei.
Se pare ca rolul consultativ il are in acest dosar magistratul !!!
Tribunal
mihai_14
Buna ziua ! Am si eu o nelamurire.Cati judecatori sunt in completul de judecata la un litigiu de munca la tribunal pe fondul cauzei ?
Va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)