avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice OUG 77/2012
Discuție deschisă în Achiziţii publice

OUG 77/2012

Modificarea art. 19 din OUG 34/2006, prin introducerea art. 19'1, impune autorităţii contractante transmiterea în SEAP a unei NOTIFICÃRI privind achiziţia directă a cărei valoare depăşeşte 5.000 de euroi.
Înrebare;
1. Când se stabileşte valoarea de 5.000, doar la data achiziţiei?
sau şi pe parcurs când la un moment dat se cumulează valorile anterioare atingându-se pragul de 5000 euro?
2. Ce înţelegeţi prin document justificativ, în afară de factură.
Cel mai recent răspuns: dapos , utilizator 12:03, 5 Martie 2013
din punctul meu de vedere valoarea trebuie stabilita conform regulilor de estimare. asta inseamna ca in momentul cand ati atins pragul de 5000 de euro printr-o factura care are o valoare mai mica decat pragul impus, va trebui data notificarea. la fel si pt celelalte facturi. aștfel, s-ar ajunge la situatia in care pt. 3 facturi de 4.900 euro sa nu notificati deloca iar pt. o factura de 5000 sa notificati. o astfel de situatie este clar ca nu poate fi acceptata.
pai alt document justificativ poate fi contractul, factura emisa in baza lui fiind doar document de plata nu si de transfer a proprietatii.
la fel o nota de comanda si dovada de predare a marfii, pot fi considerate documente justificative. evident din punct de vedere contabil aceste documente vor avea in spate si facturile insa nu facturile atesta in acest caz efectuarea achizitiei ci doar plata acesteia.
mulţumesc.
aşa este, trebuie doar să urmărim valoarea cumulată pe CPV, pentru a stabili momentul când se atinge pragul de 5000 de euro.
mă gândesc că se ia cursul euro din ziua respectiva!?
sau nu?
Eu am o alta opinie. Consider ca prin includerea acestui articol legiuitorul a dorit sa se asigure o transparenta mai mare a achizitiilor de produse/servicii/lucrari a caror valoare individuala depaseste echivalentul in lei a 5000 euro, fara TVA. Legislatia se refera in mod clar la "o notificare", "un document justificativ" iar prin specificatiile formularului ce trebuie completat in format electronic se solicita informatii cu privire la un singur operator economic. De asemenea, cum s-ar mai respecta obligatia cu privire la termenul de 10 zile de transmitere a notificarii de la data achizitiei in cazul achizitiilor efectuate cu mult timp inainte de data atingerii pragului de 5000 euro? De exemplu, sa ne inchipuim ce s-ar intampla daca, in cazul achizitiei de produse de protocol, la atingerea pragului de 5000 euro, am fi nevoiti sa transmitem cate o notificare pentru fiecare achizitie de covrigei, fursecuri, prajituri, etc., cu valori unitare de 50 lei, 100 lei, etc., efectuate de la inceputul anului si pana la data atingerii pragului. Pe de alta parte, atata timp cat legea nu obliga, nu vad nicio problema sa existe mai multe achizitii de 4900 euro pana la valoarea de 15.000 euro si acestea sa nu fie notificate in SEAP. Referitor la documentele justificative enumerate, consider ca avizul de insotire a marfii(ca document de predare a marfii) nu poate fi considerat document justificativ al achizitiei, deoarece data primirii si semnarii facturii reprezinta data de la care curge termenul de 10 zile pentru transmiterea notificarii si nu data primirii marfii, respectiv data semnarii avizului de insotire
Intradevar, contractul este document justificativ al achizitiei iar termenul se calculeaza de la data semnarii contractului, respectiv de la data asumarii angajamentului bugetar, iar in functie de valoarea totala a acestuia se transmite sau nu notificarea.
merci.
mă gândesc că ar trebui să se modifice şi normele metodologice ca să fim siguri nu doar să
speculăm!

Alte discuții în legătură

Notificare achizitie directa 1ppp 1ppp La o achizitie directa de peste 5000 E facuta online din catalogul electronic mai trebuie trimisa notificare? Multumesc! (vezi toată discuția)
Achizitie de peste 5000 de euro cristinacarina cristinacarina Buna ziua!Cum ati proceda in cazul in care ati incheiat un contract de achizitie sub pragul de 5000 de euro, care nu trebuie notificat la ANRMAP si dupa nici o ... (vezi toată discuția)
Achizitie directa-pasi derulare danatmr9 danatmr9 Buna ziua! As dori sa stiu unde gasesc exact PASII pentru desfasurarea Achzitie directa? De asemenea, as dori sa vad care sunt situatiile cand se poate face ... (vezi toată discuția)