Buna ziua. Acum 15 ani parintii mei au cumparat o garsoniera care au trecut-o pe numele meu si al fratelui meu. Ambii avem cate o cota de 1/2, ambii eram atunci necasatoriti. Fratele meu dupa ce s-a casatorit s-a mutat in acea garsoniera. Eu inca locuiesc la parintii mei. Se poate sa dobandeasca el intregul drept de proprietate asupra acelei garsoniere daca eu nu am locuit acolo niciodata? Mentionez ca locuim in acelasi oras. Multumesc
Dreptul exclusiv de proprietate il poate dobandi ca urmare a iesirii din indiviziune sau ca urmare a unei intelegeri intre DVs si frate, prin care stabiliti sa va achite o suma echivalenta cu cota parte de 1/2 detinuta asupra garsonierei. Dobandirea intregului drept de proprietate asupra acesteia nu se face prin uzucapiune.
Ar putea sa iasa din indiviziune fara ca eu sa fiu de acord? Mentionez ca impozitul pe acel imobil el l-a platit mereu, dar cred ca asa e si normal o data ce el locuieste acolo. Multumesc.
Nu sunt intrunite conditiile prevazuta de lege , pentru a fi dobandit dreptul de proprietate prin uzucapiune.
Sistarea starii de coproprietate poate fi facuta prin buna invoiala, printr-un act de partaj conventional.
In caz de neintelege intre coproprietari, numai instanta de judecata va dispune incetarea starii de indiviziune.
Actiunea de partaj poate fi promovata oricand, fiind imprescriptibila.