avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vizualizare dosar succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vizualizare dosar succesiune

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi referitoare la urmatoarea speta:

Am intrat in posesia unui certificat de mostenitor(tatal decedat) pe care sunt specificati 3 mostenitori: mama, frate(decedat ulterior emiterii certificatului de mostenitor) si eu. Principala problema este ca eu nu stiu sa se fi facut succesiune dupa tatal meu ( certif. de mostenitor din cate stiu se emite doar dupa succesiune).
Mentionez ca masa succesorala este mai mare decat acel teren pentru care eu am gasit certificatul de mostenitor. Va rog sa-mi raspundeti punctual la urmatoarele intrebari:
1. Se poate face succesiune in care eu sa fiu mostenitor fara ca eu sa fiu prezent la notar?
2. Se poate face succesiune doar pe o parte din masa sucesorala(mentionez ca am gasit decat un certif. de mostenitor pe un teren, masa succesorala fiind mai mare)?
3. Cum trebuie sa procedez pentru a intra in posesia dosarului de succesiune tinand cont de faptul ca notarul care l-a instrumentat se poate considera in culpa si astfel ma poate impiedica in vreu fel sa intru in posesia dosarului.

Sunt bine-venite orice alte aspecte le considerati importante referitoare la speta mea!
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: rrazvann , utilizator 17:05, 29 Ianuarie 2013
Buna ziua,

este nelegala dezbaterea succesiunii fara ca dvs sa fiti prezent.
Masa partajabila se poate compelta, eliberandu-se un supliment la Certificatul de mostenitor.
Mergeti la notariatul respectiv si solicitati sa vi se puna la dispozitie dosarul.
Daca refuza, dosarul va trebui sa fie comunicat instantei, in dosarul in care probabil veti cere anularea Certificatului.

Avocat Costi Boncu
Puteti cere anularea in instanta a certificatului de mostenitor. Asta insa inseamna sa dovediti ca ati acceptat succesiunea dupa tatal dvs fie expres prin declaratie de acceptare a succesiunii in termenul de optiune succesorala, fie tacit facand acte de acceptare.
Se poate dezbate doar partial mostenirea urmand a se suplimeta masa succesorala cu alte unuri, insa calitatea de mostenitor a fost stabilita deja in primul certificat de mostenitor.
din cate ati precizat, in certificatul de mostenitor figurati si dumneavoastra ca mostenitor.

nu vad de ce ati- cere anularea certificatului de mostenitor.

puteti fara probleme sa va adresati biroului notarial respectiv sa vedeti dosarul. atata timp cat nu suntei trecut in CM ca renuntator probleme nu sunt. in masa succesorala se pot include ulterior bunuri gasite in patrimoniul defunctului.

Multumesc pentru raspunsuri!
Dupa ce am pus cap la cap informatiile pe care le am ajung la doua variante posibile:
1. S-a facut fara stiinta mea succesiunea pentru acel teren, pentru ca mama si fratele sa poata incasa subventiile din agricultura si eu nu am fost instiintat pentru ca sa nu am pretentii la o parte din bani

sau

2. S-a facut fara stiinta mea succesiunea pe toata masa succesorala pentru ca ulterior mama sa poata vinde/dona partea dansei catre fratele meu.

Voi merge la notar si voi solicita sa mi se puna la dispozitie dosarul pentru a stii cu exactitate ce s-a intamplat, si ulterior voi actiona in consecinta.
Cert este ca, partial sau total, succesiunea s-a facut fara stiinta mea, iar eu fiind mostenitor conform certificatului de mostenitor, inseamna ca cineva a semnat in locul meu la notar.

Daca se va demonstra ca eu nu am fost la notar si nu am semnat nimic atunci succesiunea va fi nula si astfel si orice act(vanzare-cumparare, donatie, etc) ulterior.

Multumesc inca o data pentru pareri!
in momentul in care se incepe dezbaterea succesorala, fiecare mostenitor, vorbind de mostenirea legala, dezbatuta in termen, trebuie sa-si exercite dreptul de optiune succesorala.

optiunea succesorala consta in acceptarea succesiunii sau renuntarea la succesiune si se exercita printr-o declaratie data in forma autentica in fata notarului (nu musai notarului care instrumenteaza dosarul succesoral. la oricare notar public). acea declaratie e cam greu sa fie semnata de altcineva.


asteptam vesti cu privire la speta.

Alte discuții în legătură

Succesiune. ajutati-ma va rog. sava88 sava88 In urma cu aproape 4 luni tatal meu a decedat. Acesta detinea 2 aprtamente dintre care unul l-a trecut pe numele fratelui meu in urma cu cativa ani buni, ... (vezi toată discuția)
Mostenire ContSters133104 ContSters133104 - se implinesc 4 luni de la decesul unchiului meu(fratele tatalui meu) si 8 luni de la decesul tatalui meu; - unchiul meu defunct nu are sotie, copii, ... (vezi toată discuția)
Anexa 24 stare civila / succesiune sch sch 1.Va rog sa imi spuneti ce acte trebuiesc pt. a obtine Anexa 24 Stare Civila in vederea dezbaterii ulterioare a succesiunii, si daca aceasta solicitare, in ... (vezi toată discuția)