avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbarea numelui dupa casatorie in Italia
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbarea numelui dupa casatorie in Italia

buna ziua!as vrea sa stiu care este procedura de urmat daca sotia mea (care conform legilor italiene,si-a pastrat numele de familie dupa casatorie)ar vrea sa aiba si numele meu de familie in actele romanesti.ma explic:ex.ea se numea Popescu Ana inainte de casatorie si eu,Ionescu Ion.se poate ca,in momentul trascrierii certificatului in Romania sa fie trecuta cu ambele nume: Popescu-Ionescu Ana fara a mai fi nevoie de schimbarea documentelor ?multumesc!
Ultima modificare: Marți, 29 Ianuarie 2013
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: Drosida , utilizator 09:41, 29 Octombrie 2019
La casatoria in Italia ati optat pentru ca fiecare sa ramana pe numele sau, deci la transcriere, teoretic se transcrie ce ati declarat dvs. in Italia. Legal ar fi ca transcrierea sa fie facuta corect, adica in conformitate cu actele italiene, fiecare dati declaratie ca ramaneti pe numele dvs. Ulterior in Romania, dupa transcrierea actului, sotia solicita schimbare de nume pe cale administrativa. E de durata. Transcrierea, undeva la 1 luna, iar schimbarea de nume cam 3 luni. Puteti sa le solicitati si prin imputernicit cu procura speciala. Desigur aveti si o alta optiune si anume aceea de a minti si a declara la transcrierea certificatului cum ca v-ati invoit la casatorie sa purtati dvs. numele de Ionescu, iar sotia numele de Ionescu-Popescu sau Popescu-Ionescu, dupa cum va place, numai ca nu ar corespunde realitatii. Dar am o intrebare, in Italia la casatorie nu va pune nimeni sa dati declaratie cu privire la ce nume doriti sa purtati in timpul casatoriei? Va obliga din start sa ramaneti fiecare pe numele lui sau va intreaba totusi ce doriti?
multumesc pt raspuns!nu e chestiune de obligatie ,putem opta pt cele 2 variante si anume: ori sotia pastreaza numele ei de familie ori,"adopta"si numele meu de familie si atunci devine "Popescu Ana in Ionescu".posibilitatea legala ca dupa casatorie sotia sa preia numele de familie al sotului in Italia,nu exista.ea trebuie sa-si pastreze prenumele pt chestiuni fiscale pt ca are o afacere proprie si schimbandu-si prenumele ar trebui,dupa,facute toate variatiunile de coduri fiscale,inregistrari ale firmei,carti de credit,conturi curente etc.etc.in cuvinte putine:un taraboi imens intr-o tara care se lupta si ea cu birocratia.vroiam sa stiu daca in cazul adoptarii ambelor prenume ,in Romania mai este nevoie de refacerea documentelor sotie sau ramane accelasi CNP ,etc etc..multumesc inca o data!!
Ultima modificare: Miercuri, 30 Ianuarie 2013
gabri78, utilizator
Refacerea documentelor, mai exact a actelor de identitate adica a cartii de identitate si a pasaportului, dupa caz daca sotia are asa ceva, clar este obligatorie daca d-na a luat ambele nume.CNPul in schimb nu i se schimba niciodata.
Buna ziua, chiar eu am intampinat aceasta problema, in italia prin lege ei nu iti schimba numele, trebuie sa il pastrezi pe al tau, iar sotul pe al lui, si eu as vrea sa schimb numele, dar trebuie sa depun cererea mai intai in romania fiind de origine romana, apoi imi voi schimba aici actele
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea numelui la casatorie Bettina88 Bettina88 Buna ziua! Am o nelamurire: viitorul meu sot are un nume dublu de familie, iar la casatorie as dori sa preiau doar unul din numele lui. Este ... (vezi toată discuția)
Bună seara, am o întrebare. părinții viitorului meu soț ... Ketyl12 Ketyl12 Bună seara, Am o întrebare. Părinții viitorului meu soț au ales să meargă înainte cu numele de familie reunite, prin urmare numele lui este pe ... (vezi toată discuția)
Preluare partiala nume familie dupa casatorie Nevermind Nevermind Buna ziua, Rog un raspuns cu privire la urmatoarea situatie in care ma aflu : Eu (barbat) am 2 nume de familie, cu ,,- \" intre ele (reprezinta numele de ... (vezi toată discuția)