avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Buna ziua, am o întrebare legată de numele de ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Buna ziua, am o întrebare legată de numele de familie. Eu m-am ...

Buna ziua, am o întrebare legată de numele de familie. Eu m-am stabilit și căsătorit în Danemarca. Căsătoria E finalizată deja, aici am aplicat pentru schimbarea de nume la primărie și a fost acceptată. Nume este compus din numele soției de familie și numele meu de familie plus numele meu mic . Tehnic 2 nume de familie și numele mic.... Aici în Danemarca nici o problemă... Dar ambasada României, când am aplicat pentru pașaport, a zis că trebuie să fac un transcript al certificatului de căsătorie in registrele romane înainte de pașaport... dar după ce am aplicat au zis că "Conform legii starii civile din Romania puteti schimba doar numele de familie, nu si prenumele prin casatorie. Aceeasi lege nu permite nume de mijloc. Certificatul de casatorie poate fi transcris in registrele romanesti doar dupa rectificare! " Acuma eu nu înțeleg ... Certificatul de căsătorie este deja existent , cu 2 nume de familie... Ce pot sa fac? Asta E problema, 2 nume de familie? Sau am înțeles eu greșit
Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2024
Katharzis, utilizator
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 00:33, 19 Septembrie 2024
Buna ziua

Problema dvs este alta. Dupa schimbarea numelui nu aveti 2 nume de familie si acelasi prenume, ci ati dobandit de fapt 2 prenume si un nume de familie.

Legea daneza nu permite mai multe nume de familie: [ link extern ]

Cand ati ales sa va schimbati numele si ati mai adaugat inca un nume de familie, in functie de ordinea pe care ati ales-o, unul dintre acele nume de familie a devenit prenume.

Deci daca inainte va chema Ion Popescu si ati ales sa va schimbati numele in Ion Popescu Ionescu, numele de familie a devenit Ionescu si prenumele a devenit Ion Popescu. Sau daca ati ales sa va cheme Ion Ionescu Popescu, numele de familie a ramas Popescu insa prenumele a devenit Ion Ionescu.

Asta e legea daneza. Legea romaneasca nu accepta asa ceva.

Evident ca nu aveti nici o problema in Danemarca pentru ca acolo numele respecta legea lor. Insa schimbarea nu este conforma cu legea romaneasca.

Acelasi lucru l-ar pati un cetatean danez care si-ar schimba numele in Romania si ar primi 2 nume de familie. Schimbarea nu ar fi recunoscuta de Danemarca.

Cand aveti cetatenie dubla sunteti obligat sa respectati legile ambelor tari.

Puteti incerca o petitie la MAE sa vedeti daca exista cumva vreo solutie pt problema dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea numelui dupa casatorie in italia gabri78 gabri78 buna ziua!as vrea sa stiu care este procedura de urmat daca sotia mea (care conform legilor italiene,si-a pastrat numele de familie dupa casatorie)ar vrea sa ... (vezi toată discuția)
Titlu de calatorie pentru copil fara certificat de nastere C.Maria C.Maria Buna ziua.As dori sa stiu,daca exista posibilitatea ca,un copil nascut in Spania,sa primeasca titlul de calatorie fara certificatul de nastere.Precizez ca are ... (vezi toată discuția)
Transcriere certificat de naștere străin O_E_B O_E_B Copilul meu s-a născut în Danemarca și a primit certificat de naștere danez. Tatăl este bulgar, cu numele de familie Ivanov, iar copilul de sex feminin a ... (vezi toată discuția)