avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetarea contr.de munca cu lit.a???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetarea contr.de munca cu lit.a???

Buna ziua!
Am lucrat la o firma cu inca 3 colege,iar in urma inventarului s-a constatat o lipsa de 4099,00 lei,ceea ce nu mi se pare corect avand in vedere ca stiind ca raspundem de marfa,noi nu ne puteam apuca de ''furat'',ca apoi sa trebuiasca sa platim! in fine! mag este din cluj,firma este din timisoara.Eu mi-am facut cerere de demisie,celelate colege nu.Urma sa vina directorul de la Timisoara sa facem inventarul ca sa imi pot preda gestiunea! Ei au venit pregatiti cu 2 fete de acolo,au facut inventarul ,nu ne-au lasat sa punem mana pe nimic,deci l-au facut ei si in urma acestui inventar s-a constatat o lipsa de 4099 lei.S-a facut un proces verbal care l-am semnat noi 3 cum ca a iesit lipsa !Am zis ca nu ni se pare normala lipsa asta si am rugat-o pe patroana sa verifice camerele!A zis ca nu se poate.Raspuns clar ''NU'',ca oricum lipsa exista si ca trebuie sa platim! A inceput sa ridice tonul la noi ca asta este delapidare si ca trebuie sa platim.Magazinul fiind intr-un centru comercial noua ne-a fost jena de ceilalti ! Asadar ne-au pus sa scriem o nota explicativa ''DICTATA DE EI'' in care scrie ca ne angajam sa platim suma de 4099,00 impartita la toate 3.Noi ne-am gandit ca vor chema politia si ca o sa ne facem de rusine in centrul comercial,asa ca am semnat.Imi pare foarte rau ca am semnat acea nota,care de fapt trebuia data cu cuvintele noastre ,nu dictata de ei! Dar asta este! Mie ,pt.ca mi-am dat demisia mi s-a desfacut contractul de munca conform art.79 din codul muncii,iar colegelor mele cu art.61 .lit.a.,adica disciplinar! Este normal?Cu toate ca exista hartie semnata ca vom plati,cu toate ca nu am ''furat'',iar lipsa nu mi se pare reala. Se poate ataca aceasta decizie?
Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 20:27, 12 Februarie 2009
normal nu este, insa daca procedura cercetarii disciplinare s-a facut conform codului muncii ....iar dvs ati semnat acea nota explicativa precum si procesul verbal, e mai greu de contestat in instatnta
da,am semnat toate trei un proces verbal si o nota explicativa dictata de ei! Deci ne vine la fiecare sa platim cate 1360 lei si pt suma asta le-a fost desfacut la fete contr.de munca cu art.61 lit.a.Hartia le-a fost trimisa de la Timisoara printr-o firma de curierat.Totusi este o suma prea mica ,ca sa fie desfacut contr.pe motiv disciplinar!
campean_nadia@yahoo.com a scris:

da,am semnat toate trei un proces verbal si o nota explicativa dictata de ei! Deci ne vine la fiecare sa platim cate 1360 lei si pt suma asta le-a fost desfacut la fete contr.de munca cu art.61 lit.a.Hartia le-a fost trimisa de la Timisoara printr-o firma de curierat.Totusi este o suma prea mica ,ca sa fie desfacut contr.pe motiv disciplinar!

Despre cat de mare sau cat de mica este lipsa din gestiune doar angajatorul poate aprecia. Lipsa din gestiune este de 4099 lei si nu este o suma asa mica. Faptul ca valoarea se recupereaza de la 3 persoane are o importanta mai mica.
Pe viitor trebuie sa stiti ca la politie poate apela angajatorul dar si dvs. puteati apela pentru refuzul de a reface inventarul. In mod normal nu trebuia semnat inventarul fara sa scrieti langa semnatura ca acesta il considerati ca fiind efecuat defectuos.
1. Acel inventar putea fi contestat intr-o eventuala actiune in instanta in ceea ce priveste raspunderea patrimoniala a dvs.
2. Desfacerea disciplinara a c.i.m. nu se putea face doar pe baza acelui inventar si trebuia urmata o anumita procedura prevazuta de Codul muncii coroborat cu CCMN.
3. Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
sper sa se rezolve situatia,astazi i-am actionat in instanta!!!

Alte discuții în legătură

Lipsa in gestiune colectiva-angajament de plata-concediere fbronnie fbronnie Buna ziua tuturor, Voi incerca sa descriu problema mea cat mai succint: Lucrez la o societate comerciala in functia de Inspector HR. Recent mi s-a cerut sa ... (vezi toată discuția)
Dosar penal Antonia29 Antonia29 Buna, am o problema si nu stiu cum sa ies din ea. Am lucrat la un magazin de incaltaminte dar ulterior mi-am dat demisia.Ideea este ca s-a gasit o lipsa in ... (vezi toată discuția)
Modalitate desfacere cim greensea greensea Buna ziua Se constata lipsa in gestiune. Gestionara recunoaste in declaratie ca \\"isi mai acoperea din cheltuielile personale\\". Inteleg ca, potrivit ... (vezi toată discuția)