avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lipsa in gestiune colectiva-Angajament de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lipsa in gestiune colectiva-Angajament de plata-Concediere

Buna ziua tuturor,
Voi incerca sa descriu problema mea cat mai succint:

Lucrez la o societate comerciala in functia de Inspector HR. Recent mi s-a cerut sa demarez o cercetare disciplinara cu privire la un minus in gestiune, o suma destul de mare, undeva la 50 mii lei. Acest minus in gestiune s-a produs la un magazin alimentar, intr-o gestiune colectiva si s-a descoperit in ruma inventarului. Am demarat cercetarea, am luat note explicative de la toti angajatii magazinului si urmeaza sa luam decizia cu privire la sanctionare si recuperarea sumei.
Din cercetarea efectuata nu rezulta clar, cu probe, cine este autorul furtului (am presupus ca e un furt). Din 13 angajati in magazin 6 au hotarat sa acopere paguba, luandu-si in acest sens un angajament in fata notarului. In notele explicative acesti 6 salariati nu declara ca ar fi prejudiciat firma, ca au furat, delapidat, efectuat ilegalitati de orice fel. Insa toti au fost de acord sa semneze un angajament de plata la notar, in solidar.
Intrebarile mele, vizavi de situatia de mai sus:
1. Angajamentul de plata luat in fata notarului este titlu executoriu iar in cazul neplatii de buna voie de catre salariati a pagubei se poate trece direct la executare silita?
2. Chiar daca din notele explicative si alte probe din cercetarea disciplinara nu rezulta vinovatia salariatilor in cauza, se poate trece la sanctiune disciplinara cu desfacerea contractului de munca in baza art. 61a din Codul Muncii? Eventual pot aduce ca justificare angajamentul de plata luat de catre salariati la notar - practic o recunoastere indirecta a faptelor. Acesti angajati e clar ca ne-au furat, insa nu avem nici o dovada directa.
3. Putem sa le dam o sanctiune oarecare (10% reducere salar pe trei luni) dupa care sa ii concediem prin desfiintarea postului in baza art. 65(1) Codul Muncii?

Pe noi ne intereseaza recuperarea prejudiciului - nu dorim neaparat sa urmarim angajatii in instanta. De asemenea, ne intereseaza ca acesti angajati sa plece din firma intr-un fel sau altul.

Dintr-o experienta anterioara intr-un caz asemanator, salariat concediat pe motive disciplinare dupa un furt, am avut neplacerea de a fi dati in judecata de salariat iar acesta a castigat la recurs dreptul de a fi reincadrat precum si salariile din urma. Deci am vrea de data aceasta sa procedam astfel incat sa nu patim la fel.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: mon_maria , utilizator 16:03, 23 Septembrie 2013
Buna ziua. Vreau sa va intreb cum ati rezolvat acest caz. Sunt intr-o situatie asemanatoare. Angajatul si-a recunoscut fapta verbal, a semnat angajamentul de plata, a inapoiat jumatate din suma lipsa. Dupa inca un inventar facut dupa 1 luna, s-a constat alta lipsa in gestiune, drept pentru conducerea societatii nu mai doreste colaborarea cu acesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa inventar ,cercetare disciplinara rebela_ikariam rebela_ikariam Buna seara ! Va rog sa ma ajutati si sa ma indrumati in urmatoarea problema: Intr-un magazin cu 2 angajati in functia de vanzator,se constata un minus la ... (vezi toată discuția)
Pasi procedura inventar emillius emillius Buna ziua, Care sunt pasii pentru a face un inventar unui angajat. Este in preaviz si stim care are lipsuri in gestiune. Se va face decizie numire comisie ... (vezi toată discuția)
Paguba imputata angajat Lili99 Lili99 Buna ziua.Sunt angajata a unei societati pe baza de CIM, gestiunea este comuna.La ultima inventariere s-a constatat o paguba in valoare de aprox.200.000 ... (vezi toată discuția)