avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Paguba imputata angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Paguba imputata angajat

Buna ziua.Sunt angajata a unei societati pe baza de CIM, gestiunea este comuna.La ultima inventariere s-a constatat o paguba in valoare de aprox.200.000 lei,care a fost imputata in mod egal tuturor salariatilor.Totodata societatea a demarat procedura de cercetare disciplinara.
1.Ce rol mai are cercetarea disciplinara daca paguba s-a impartit in mod egal intre salariati?Mentionez ca la prezentarea acordurilor de plata salariatilor nu se incheiase procedura disciplinara in cazul tuturor angajatilor.
2.Ce sanse are un angajat care a semnat acordul de plata inainte de incheierea cercetarii disciplinare sa il conteste in instanta?(la data semnarii nu i se prezentasera procesul verbal de constatare al comisiei de disciplina, nici decizia de sanctionare)
3.Este legal un acord de plata prin care salariatului i se cere sa achite lunar timp de 2,5 ani o suma egala cu 90% din salariul pe care il incaseaza( se precizeaza in acord fonduri proprii).
4.Exista o limita de suma care poate fi stipulata in acordul de plata intre salariat si societate?
Va multumesc si astept raspunsul Dvs., deoarece in codul muncii nu am gasit lamuriri privitoare la aceste aspecte.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:41, 19 Iunie 2012
Consider ca o decizie de sanctionare trebuia sa fie emisa numai dupa cercetarea disciplinara. Aceasta decizie poate fi contestata in instanta la termenul prevazut in decizie. Daca puteti dovedi ca la lipsa la inventar nu aveti nici-o "contributie" aveti sanse sa nu vi se impute nimic. Suma pe care sunteti obligata sa o platiti lunar nu poate depasi procentul prevazut de lege, chiar daca ati semnat un acord de plata pentru o suma mai mare. Atentie! S-ar putea ca cercetarea disciplinara sa constate o abatere care poate fi penala(furt, distrugere bunuri, etc) si atunci consecintele pot fi altele, nu numai recuperarea pagubei de la cei vinovati.


@ Lili99

1. Are un rol si cercetarea disciplinara .. lipsa din gestiune este o abatere disciplinara grava care poate atrage un cumul de raspunderi , si anume: patrimoniala, disciplinara si penala.
Daca a demarat cercetarea disciplinara , inseamna ca angajatorul va aplica pe langa recuperarea prejudiciului si una din sanctiunile disciplinare prevazute la art.248 C.mun.

2. Are sanse , daca dovedeste ca , consimtamantul sau in momentul semnarii acelui act a fost viciat prin eroare, dol sau violenţa.

3. Nu este legal un astfel de acord .. legea prevede ca retinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.

4. Art.254 C.mun.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Va multumesc pentru raspunsuri.Voi reveni cu intrebari daca nu reusesc sa lamuresc situatia cu angajatorul.
O zi buna.
Buna ziua.Revin cu precizari: angajamentul de plata semnat de mine reprezinta un acord intre parti prin care imi recunosc "vinovatia" ( nu mi s-a parut nimic anormal deoarece gestionez in comun cu ceilalti colegi, iar la inventarele anterioare s-a procedat pur si simplu la impartirea in mod egal a sumei) si ma oblig la plata sumei in rate egale, din fonduri proprii.Nu este vorba de o retinere din salariu, asa cum credeam initial.
Citind in amanunt angajamentul, am constatat ca se precizeaza o suma cumulata pentru 2 inventare corespunzatoare a doua perioade,una lucrata, alta nelucrata.Nu am remarcat initial pentru ca nu se precizau nr.si data documentelor de constatare(procesele verbale de constare a lipsei, care nu mi-au fost prezentate , la inventariere fiind in concediu de odihna).Am contestat angajamentul printr-o cerere inregistrata la angajator in termen mai mic de 30 zile de la semnare.Astept inca raspuns din partea acestuia, dar as vrea si parerea Dvs.
Daca nu primesc raspuns in timp util de la angajator pot contesta si in instanta angajamentul pe motiv ca nu am fost corect informat asupra sumei de plata si nu mi s-au scazut perioadele nelucrate? Daca da, cui trebuie sa ma adresez?
Va multumesc si astept raspunsul Dvs.
Problema anularii angajamentului de plata este de competenta instantei de judecata - Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca ..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imputare lipsa inventar morenamaria morenamaria in cazul unei salariate angajata ca lucrator comercial si careia i s-a constatat un minus in gestiune cu ocazia inventarierii i se poate retine lipsa din ... (vezi toată discuția)
Imputatie + desfacere disciplinar -urgent eujad eujad am 3 salariati chemati la convocare ptr lipsa nejustificata carburant. Conducerea vrea sa le si imput suma si sa le desfac contractul disciplinar . Stiu ca ... (vezi toată discuția)
Retineri - decizie de imputare ? sau nu se mai face ? oanaportar oanaportar Hristos a inviat ! Va rog din tot sufletul sa ma lamuriti si sa imi spuneti cum ar trebui sa se procedeze corect ? in cazul urmator: In urma ... (vezi toată discuția)