Sotia mea are o fica dintr-o casatorie anterioara care este majora,eu si sotia am donat casa ficei sotiei mele.Pe extrasul de carte funciara apare la propritar fica si la sarcini ambii soti.
Intrebarea este: dupa moartea noastra rudele sotului pot avea pretentii la casa donata de ambii soti de comun acord?
Pe scurt: da, anumite rude pot "emite pretenţii". Dar trebuie însă îndeplinite câteva condiţii pentru acest lucru.
După decesul dumneavoastră, cei care pot emite pretenţii sunt copiii dumneavoastră. Sau părinţii dumneavoastră, dacă ar trăi şi dacă nu aveţi copii.
Soţia, ca moştenitor rezervatar, ar mai putea, de asemenea, emite pretenţii... însă întrucât întrebarea dumneavoastră se referea doar la rudele soţului (iar soţia nu este rudă) şi, de asemenea, întrucât înţeleg din speţă că soţia însăşi are calitatea de donator, lăsăm deoparte această variantă.
Fraţii şi moştenitorii din celelalte clase nu pot emite pretenţii.
Să intrăm puţin în termeni juridici: presupunând că donaţia s-a făcut cu scutire de raport la masa succesorală, pretenţiile pot fi emise sub forma a ceea ce se numeşte reducţiune.
Condiţia care trebuie îndeplinită pentru a putea fi solicitată reducţiunea, este ca dumneavoastră să nu mai aveţi altă avere, sau averea pe care o aveţi să fie insuficientă şi "neîndestulătoare" pentru ceilalţi moştenitori (adică, mai exact, liberalitatea pe care aţi făcut-o, să depăşească efectiv cotitatea disponibilă şi să încalce astfel rezerva succesorală).
Donatie de casa.
JANCSCI
socrul meu a mostenit inpreuna cu fratele lui casa parinteasca.jumatatea lui a donato sotiei mele, ia fiind fica lui,.sotia mea avind inca 4 frati se poate ... (vezi toată discuția)
Donatia e sigura?
anonimiu
Buna ziua! Sunt casatorit de 2 ani.Am o casa cumparata inainte de casatorie pe numele meu si un apartament tot pe numele meu cumparat in timpul casatoriei bun ... (vezi toată discuția)